Hlavní obsah

Otravu Navalného novičokem potvrdily laboratoře ve Švédsku a Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj měl v letadle zemřít, napsal server týdeníku Focus. Odvolává se na výsledek expertiz laboratorních nálezů Navalného, které německá vláda zaslala k prověření do dalších zemí Evropské unie. Otravu Navalného nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok potvrdily nezávisle na sobě i laboratoře ve Francii a Švédsku. V pondělí v Berlíně to řekl mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Alexej Navalnyj

Článek

Německá vláda jeho ústy znovu zopakovala požadavek, aby se „Rusko přihlásilo k odpovědnosti za událost“.

Týdeník Der Spiegel napsal s odkazem na Bruno Kahla, šéfa Spolkové zpravodajské služby (BND), že odhalený jed je „tvrdší“ než předchozí formy. Podle týdeníku je to pro německou vládu dalším důkazem, že by do otravy mohl být zapojen i Kreml. „Čím složitější, nové a vzácnější je chemické složení látky, tím je pravděpodobnější, že se k němu dostane někdo z ruského státního aparátu,“ píše Der Spiegel.

Stav Navalného se dál zlepšuje, i když ho otrávili silným jedem

Evropa

Německé bezpečnostní orgány v současné době předpokládají, že pouze ruská tajná služba mohla na cestě na letiště nebo na letišti otrávit samotného Navalného.

„Vzhledem k tomu, že se ukázalo, že byl Navalnyj sledován ruskou domácí tajnou službou FSB, žádná jiná možnost neexistuje,“ napsal časopis. Pachatelé údajně počítali s tím, že Navalnyj zemře na palubě letadla. Život mu podle Spieglu zachránilo nouzové přistání v Omsku a také léčba protijedem v místní nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám