Hlavní obsah

Osmiletý chlapec v Anglii zemřel poté, co spolykal magnetické kuličky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harrogate

Ve čtvrtek začal v britském městě Harrogate soudní líčení v případu smrti osmiletého chlapce, který zemřel na následky požití magnetických kuliček. Před smrtí trpěl dva dny obrovskými bolestmi břicha, rodiče ale netušili, že kuličky spolknul. Podle koronerky šlo o nešťastnou náhodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Osmiletý Rhys Millum zemřel 2. října 2022. Případ se dostal k soudu až v uplynulém týdnu, jedná se totiž o takzvaný inquest – soudní jednání v anglosaském právu, které má za cíl určit příčinu smrti, pokud nebyla zaviněna cizí osobou nebo tato osoba zemřela. O neštěstí informuje BBC.

Svíjel se bolestí břicha

Dva dny před svou smrtí si jinak zdravý Rhys stěžoval na bolest břicha. Chlapcova matka uvedla, že syn se v pátek 30. září začal svíjet bolestí a křičet, odvezla ho proto hned na pohotovost, kde jim naznačili, že je možné, že Rhys trpí zánětem slepého střeva nebo perforací střeva. Lékař provedl vyšetření, která ale obě tato podezření vyvrátila.

Rhys tedy dostal léky proti bolesti a domů byl propuštěn s diagnostikovanou mezentrickou adenitidou – u dětí běžným onemocněním, o kterém se předpokládá, že je virového původu.

Šestnáctiměsíční dítě spolklo kleštičky na nehty

Koktejl

Matka při vyšetřování později uvedla, že když ten den Rhys něco snědl, později to vyzvracel.

Poté si chlapce na víkend vzal jeho otec, Richard Millum, který u soudu popsal, že chlapcovi bylo střídavě dobře a špatně a že měl bolesti žaludku. V neděli Millum zvažoval, že chlapce odveze zpět do nemocnice, protože se jeho stav zhoršoval.

Toho večera Rhys svému otci řekl, že „nevidí“, a pak ztratil vědomí, což otce chlapce přimělo k resuscitaci. Když přijeli záchranáři, téměř hodinu se pokoušeli Rhyse resuscitovat, zatímco měl zástavu srdce. Byl převezen do okresní nemocnice v Harrogate, kde byl před devátou hodinou večer prohlášen za mrtvého. To bylo dva dny poté, co si Rhys začal stěžovat na bolesti.

Magnetické kuličky dostal jako dárek

Až pitva zjistila, že Rhys spolkl deset magnetických kuliček o průměru asi tří milimetrů. Protože se kuličky spojily, nejdřív mu ucpaly a pak proděravěly střevo, což způsobilo chlapcovu smrt.

Oba rodiče při soudním líčení uvedli, že Rhys se jim o spolknutí kuliček nikdy nezmínil a ani jeden z nich ho neviděl, že by si je strkal do pusy.

Policie vyšetřovala také možnost, že se Rhys mohl účastnit „piercingové výzvy TikTok“, která zahrnovala umístění magnetických kuliček po obou stranách tváře, aby se tak napodobil piercing. Nenašla však o tom žádné důkazy.

Koronerka Catherine Cundyová přidělená k případu uvedla, že šlo nejpravděpodobněji o neštěstí. „Chápu, že magnetické kuličky jsou dostupné a legální, ale doufám, že tragédie Rhysovy smrti upozorní na nebezpečí takových předmětů, zejména pro malé děti, které je mohou spolknout.“

Batole ve spánku spolklo dudlík, druhý den byl v pleně

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám