Hlavní obsah

Oslavy konce berlínské zdi vyvrcholily pádem obrovského domina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

U Braniborské brány vyvrcholily v pondělí ve 20:30 večer oslavy dvaceti let od pádu berlínské zdi pádem kostek domina symbolizujících zeď. Účastnili se jich státníci z 30 zemí světa včetně českého prezidenta Václava Klause a premiéra Jana Fischera. Na místě byly také tisíce občanů německé metropole, kteří si v deštivém večeru připomínají začátek sjednocení země.

Článek

Hlavním bodem programu slavnosti byl pád 1,5 kilometru dlouhého domina z téměř tisícovky více než dvoumetrových dominových kostek. Za jásotu desetitisíců přihlížejících strčil do prvního panelu domina u historické budovy Říšského sněmu spoluzakladatel polského opozičního hnutí a exprezident Lech Walesa. Z druhé strany později dominový efekt spustil šéf Evropské komise José Barroso.|Jako druhá v řadě spadla kostka věnovaná českou ambasádou. Oslavy zakončil ohňostroj.

Slavnosti se účastnili nejvyšší představitelé čtyř někdejších vítězných mocností, které si po druhé světové válce Berlín rozdělily na jednotlivé zóny. Kromě ruského prezidenta Dmitrije Medveděva nebo americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové dorazili prezidenti nebo šéfové vlád ze všech 27 členských zemí Evropské unie.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Český prezident Václav Klaus s chotí jsou po červeném koberci na recepci v Bellevue.

FOTO: Thomas Peter, Reuters

FOTO: Thomas Peter, Reuters  

Všechny politiky před večerní "slavností svobody" přivítal ve svém berlínském sídle německý prezident Horst Köhler, který v krátkém proslovu označil pád berlínské zdi za "epochální obrat k svobodě a demokracii".

Německá kancléřka Angela Merkelová už v podvečer přešla most, kde byl otevřen 9. listopadu 1989 první volný průchod mezi východní a západní částí města. Přidal se k ní někdejší sovětský vůdce Michail Gorbačov a bývalý polský prezident Lech Walesa.

Foto: Pawel Kopczynski , Reuters

Němci si prohlížejí kostky obřího domina.

FOTO: Pawel Kopczynski , Reuters

Merkelová, která ocenila Gorbačovovu úlohu, k pádu zdi řekla: "Byl to výsledek dlouhého příběhu útlaku a boje proti útlaku." Podle ní má pád zdi široký dopad. "Není jen slavnostní den pro Němce. Je to slavnostní den pro celou Evropu," dodala s poukazem na to, že pád zdi byl součástí velkých politických změn v Evropě v době, kdy se zhroutil komunismus.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy zdůraznil, že to byli samotní Berlíňané, kteří "zeď hanby" strhli, a pomohli tak revolucím v dalších zemích od Československa po Bulharsko.

"Byl to bod zvratu pro osud celého světa," prohlásil k pádu zdi ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Foto: Christian Charisius , Reuters

Němci přišli sledovat oslavy pádu zdi.

FOTO: Christian Charisius , Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám