Hlavní obsah

Orbán zablokoval peníze pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán na evropském summitu v Bruselu zablokoval 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) pomoci pro Ukrajinu. Učinil tak jen několik hodin poté, co bylo dosaženo dohody o zahájení rozhovorů o členství této země v EU.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán (uprostřed) hovoří na summitu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (vlevo) a řeckým předsedou vlády Kyriakosem Mitsotakisem

Článek

„Shrnutí z noční směny: veto na další peníze pro Ukrajinu,“ citovala Orbána BBC. Ukrajina čelící už druhým rokem ruské ozbrojené agresi je přitom na finanční pomoci ze Spojených států a Evropské unie závislá.

„Ještě máme nějaký čas, Ukrajina v nejbližších týdnech bez peněz nezůstane,“ reagoval na zablokování pomoci nizozemský premiér Mark Rutte. „Dohodli jsme se s 26 zeměmi… Viktor Orbán, Maďarsko, toho ještě nebyl schopen. Jsem si poměrně jistý, že se nám podaří dosáhnout dohody na začátku příštího roku. Uvažujeme o konci ledna,“ dodal.

Předseda Evropské rady Charles Michel zdůraznil, že předmětem diskuse nebylo pouze financování Ukrajiny. Účastníci summitu schvalovali celý balík, který kromě financování pomoci napadené zemi zahrnoval také výdaje na migrační programy, financování Fondu solidarity EU a obranné politiky. Lídři EU jej nezamítli, ale rozhodnutí odložili. Sejdou se kvůli tomu na mimořádném summitu.

Unijní lídři rozhodli o zahájení přístupových jednání s Ukrajinou

Evropa

„Vrátíme se k této otázce na samém začátku příštího roku a pokusíme se dosáhnout jednomyslného závěru, aby se balík podařilo uvést do života,“ potvrdil podle Jevropejske pravdy Michel.

Trik s kávou

Maďarsko, které stále udržuje vazby s Ruskem, se také dlouhodobě staví proti členství Ukrajiny v EU. Oficiální zahájení procesu přistoupení ale Budapešť ve čtvrtek nevetovala: během hlasování Orbán dle dohody opustil jednací místnost, zatímco ostatních 26 lídrů návrh na zahájení přístupových jednání s Ukrajinou podpořilo.

Podle serveru Politico navrhl Orbánovi odejít na kávu z jednacího sálu a umožnit tak hlasování, aniž by ho aktivně podpořil, německý kancléř Olaf Scholz. Když se Orbán vrátil, už bylo odhlasováno, a maďarský premiér se rozhodl výsledky nevetovat.

„Po několika hodinách, během nichž ostatních 26 lídrů vyvrátilo všechny Orbánovy argumenty, přišel Scholz se svým návrhem právě včas,“ cituje Politico jednoho z diplomatů EU. „Přišlo to vhod,“ dodal.

Evropští diplomaté řeší záložní plán, jak obejít maďarské veto unijní pomoci pro Ukrajinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám