Hlavní obsah

Orbán: Šance Evropské unie na přežití je 50 na 50

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán předpokládá, že existuje padesátiprocentní šance, že dojde k rozpadu Evropské unie (EU). Podle politologa Tamáse Fricze to předseda vlády řekl na sobotním uzavřeném jednání v obci Kötcse, kterého se osobně zúčastnil.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Situace je taková, že jsou dvě možnosti: Evropská unie buď zůstane jednotná, nebo se rozpadne na kusy,“ citoval Orbána politolog v televizi ATV s tím, že předseda vlády to vidí tak 50 na 50.

„Unie nemá společný étos a sni společný hodnotový systém. Proto nevíme, kam tato cesta povede, a musíme se připravit na obě varianty,“ měl říct maďarský premiér.

Vládnout chce do roku 2034

Orbán rovněž řekl, že chce zůstat u moci až do roku 2034. Předseda maďarské vlády v minulosti avizoval, že chce vládnout do roku 2030, ale nyní tvrdí, že pandemie a válka na Ukrajině ubraly jeho vládě čtyři roky, takže ke splnění svých cílů by chtěl zůstat u moci až do roku 2034.

Předseda FIDESZ připustil, že popularita jeho strany v posledním období o něco klesla, ale podle jeho názoru je pokles mnohem menší, než tomu je v případě mnoha evropských vládních stran. Jako příklad uvedl Německo.

Důvodem mírné ztráty popularity FIDESZ jsou podle Orbána určité ekonomické těžkosti.

V loňských volbách FIDESZ získal v 199členném parlamentě dvoutřetinovou většinu 135 mandátů a sestavil jednobarevnou vládu.

Orbán chce vládnout až do roku 2034

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám