Hlavní obsah

Orbán má v Maďarsku našlápnuto k vítězství, opozice spojila síly pozdě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Voliči se často rozhodují přes své peněženky, a to může zabrat ve prospěch vládní strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána i v dubnových parlamentních volbách v Maďarsku. Orbán totiž prosazuje postupné snižování nákladů na bydlení i energií a podmiňuje další kroky v tomto směru pokračováním své vlády.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Podle průzkumů veřejného mínění si FIDESZ nadále udržuje pohodlný náskok před opozicí. Volby se budou konat 6. dubna, do té doby dostanou lidé ještě několik složenek, na nichž se objeví nižší částky za bydlení a energie. Přesně na to hraje Orbán a jeho strana.

Varování ekonomů, že ceny jsou snižovány uměle a v budoucnu se může tento trend obrátit, vyznívají v předvolební kampaně do ztracena.

Sázka na atom

Aby Orbán podpořil trend snižování cen energií, podepsal v Moskvě dohodu s Ruskem o dostavbě dvou bloků jaderné elektrárny Paks.

Maďarsko si vzalo dokonce ruský úvěr na pokrytí značné části nákladů na dostavbu jediné jaderné elektrárny v zemi. Orbán poukazuje na výhodnost kontraktu a slibuje, že Maďarsko bude díky tomuto kroku soběstačné ve výrobě elektrické energie.

Opozice Orbána kritizuje a mluví o přílišné vázanosti na Rusko.

Jednotná opozice

Opoziční Maďarská socialistická strana (MSZP) chtěla původně postavit jednotnou kandidátku s hnutím Společně 2014 expremiéra Gordona Bajnaie. Tlak voličů a stagnující preference však přiměly opoziční politiky, aby hledali širší spolupráci.

Začátkem roku proto podepsali dohodu o vytvoření společné kandidátky s Demokratickou koalicí expremiéra Ference Gyurcsánye a Maďarskou liberální stranou exministra kultury Gábora Fodora.

Do voleb půjdou pod společnou značkou Spolupráce (Soudržnost) 2014. Společným kandidátem těchto stran na funkci premiéra je předseda MSZP Attila Mesterházy.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Attila Mesterházy

Podle analytiků a podle vývoje preferencí však došlo ke spojení opozice příliš pozdě.

„Společná kandidátka ukazuje, že navzdory drtivé porážce MSZP v roce 2010, je tato strana stále nejsilnějším opozičním subjektem. Společná kandidátka je racionálním rozhodnutím demokratické opozice,“ uvedl politolog Zoltán Lakner.

Politolog Zoltán Kiszelly tento optimismus nesdílí. „Navzdory společné kandidátce, se levice i nadále zmítá v chaosu. V programech jednotlivých opozičních stran jsou značné rozdíly. Společná kandidátka zlepšila šance opozice, ale není zázračnou zbraní,“ dodal Kiszelly. Po zařazení kontroverzního Ference Gyurcsánye na společnou kandidátku se podle politologa část voličů levice přiklonila k ekologické straně Politika může být jiná.

Tajná zpráva

Předvolební kampaň může podle politologů ovlivnit také odtajnění informací o tom, jak došlo ke zveřejnění Gyurcsányova projevu z roku 2006. Po volebním vítězství mluvil tehdejší premiér v uzavřené společnosti otevřeně o lžích socialistů.

„Posledního půl druhého roku jsme lhali ve dne i v noci,“ řekl tehdy Gyurcsány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám