Hlavní obsah

Orbán líčí schválení pomoci pro Ukrajinu jako úspěch. Mohly tam jít peníze určené pro nás, vysvětlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybojovali jsme, že peníze určené Maďarsku nepůjdou na Ukrajinu, tak maďarský premiér Viktor Orbán vysvětlil na sociální síti voličům svůj obrat, když ve čtvrtek v Bruselu souhlasil s poskytnutím dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun). Maďarsko předtím pomoc blokovalo.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Viktor Orbán a Robert Fico v Bruselu

Článek

Předseda maďarské vlády tvrdí, že měl obavy, že peníze, které byly kvůli zmrazení některých fondů odepřeny Budapešti, skončí na Ukrajině.

„Obávali jsme se rovněž toho, že peníze se dostanou na Ukrajinu bez kontroly a na příliš dlouhou dobu. V noci na čtvrtek jsme dostali garance a vyjednali jsme kontrolní mechanismy, které garantují rozumné využití peněz,“ uvedl Orbán ve videu, které ve čtvrtek zveřejnil na sociální síti.

„Dostali jsme rovněž garance, že peníze určené Maďarsku nebudou převedeny na Ukrajinu,“ dodal předseda maďarské vlády.

Orbán kapituloval, EU se jednomyslně shodla na pomoci Ukrajině

Evropa

Voličům v Maďarsku tak Orbán změnu svého postoje neblokovat dál finanční pomoc Ukrajině vylíčil v podstatě jako své vítězství.

Premiér na sociální síti zároveň opětovně zdůraznil, že Maďarsko se nezúčastní války na Ukrajině, která se brání ruské invazi, a nepošle tam zbraně, protože prý stojí i nadále na straně míru.

Mimořádný summit EU ve čtvrtek v Bruselu jednomyslně potvrdil balík dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur. Tuto podporu na prosincové vrcholné schůzce Evropské unie Maďarsko zablokovalo a ani před zahájením čtvrteční schůzky nebylo jasné, zda se podaří Budapešť přesvědčit.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Viktor Orbán v Bruselu

Rozhodnutí uvítali ukrajinští představitelé i český premiér Petr Fiala.

„Máme dohodu! Všech 27 lídrů se dohodlo na dodatečném podpůrném balíčku pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur v rámci rozpočtu EU. To zajišťuje stálé, dlouhodobé a předvídatelné financování Ukrajiny. EU přebírá vedení a odpovědnost při podpoře Ukrajiny; víme, co je v sázce,“ napsal na sociální síti X šéf Evropské rady Charles Michel.

Diplomatické zdroje agentuře Reuters sdělily, že nová dohoda zahrnuje každoroční diskusi o balíčku a možnost přezkoumat jej za dva roky, „pokud to bude potřeba“, informovala stanice BBC. Program dlouhodobé finanční pomoci Kyjevu je součástí úpravy víceletého unijního rozpočtu pro období 2021 až 2027 a sestává z půjček v objemu 33 miliard eur a 17 miliard v grantech.

Válkou sužovaná Ukrajina peníze nutně potřebuje na zajištění základních funkcí státu včetně platů vojáků nebo úředníků.

Biden přechytračil Kongres a obnovil dodávky zbraní pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám