Hlavní obsah

Oligarcha Achmetov se dohodl se separatisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Zástupci holdingu Metinvest ukrajinského miliardáře Rinata Achmetova podepsali ve východoukrajinském Mariupolu memorandum o zajištění pořádku a bezpečnosti, na němž se dohodli se zástupci separatistů z vedení „Doněcké lidové republiky”. Oznámila to v pátek ukrajinská televize Espreso. Povstalci se v dokumentu zavázali k odzbrojení „domobrany” a slíbili, že se zdrží okupace správních budov.

Foto: Profimedia.cz

Rinat Achmetov

Článek

Ukrajinskou armádu signatáři memoranda vyzývají ke zrušení kontrolních postů na výpadovkách. Pořádek ve městě má zajišťovat výhradně policie. Barikády budou odstraněny a poškozené budovy opraveny. Veřejná doprava a komunální služby se vrátí k normálnímu fungování.

Podle generálního ředitele hutního závodu Azovstal Envera Ckitišviliho, který dokument podepsal, vysílají signatáři ukrajinským občanům dvojí signál. "Radikálům navrhujeme složit zbraně a předat je bezpečnostním složkám. Armádě a státní moci navrhujeme zrušit kontrolní posty na předměstí a předat ochranu pořádku policii," řekl Ckitišvili, jehož podnik je jednou z hlavních součástí holdingu Metinvest.

Podle listu Ukrajinska pravda ale není jisté, zda dohoda Achmetova s povstalci zajistí regionu klid. List otiskl výzvu šéfa ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytra Tymčuka, který žádá trestní stíhání Achmetova pro "spolupráci s teroristy". Faktické příměří zřejmě nerespektují ani povstalci, kteří v noci na pátek zaútočili na postavení vojáků u Mariupolu. Pod palbu se údajně dostal i štáb ukrajinské televize.

Kyjevská vláda ani armádní velení zatím na aktivity Achmetova v Mariupolu nereagovaly.

Reklama

Související články

Moskva kritizuje zprávu OBSE o Ukrajině

Rusko ve čtvrtek protestovalo proti obsahu zprávy evropských pozorovatelů, která analyzuje situaci na východě Ukrajiny. Dokument zaslaný do vídeňského sídla...

Česko chce učit Ukrajinu lustrace

Čeští experti by mohli brzy vyrazit na Ukrajinu radit tamním úřadům s lustracemi lidí spjatých s režimem svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. Počítá s tím...

Výběr článků

Načítám