Hlavní obsah

Odvážná žena, z její rezignace nemám radost, komentuje Juncker odchod Mayové

Odvážná žena, se kterou se dobře spolupracovalo. Tak hodnotí šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker britskou ministerskou předsedkyni Theresu Mayovou. Ta v pátek oznámila, že k 7. červnu rezignuje na post šéfky konzervativců a v premiérském křesle zůstane pouze do doby, než strana nalezne jejího nástupce.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Juncker uvedl, že Mayovou hluboce respektuje. Podle jeho slov se mu s ní dobře spolupracovalo. Ze zprávy o její rezignaci nemá radost. Mluvčí Evropské komise Mina Andreevová zdůraznila, že s novým šéfem britské vlády je Juncker připraven rychle navázat dobré pracovní kontakty.

Evropská komise v této souvislosti zopakovala svou pozici k připravené dohodě o vystoupení Británie z EU. Ta se podle Andreeové nemění. Unie jednoznačně odmítá znovu otevírat jednání o textu, který upravuje okolnosti a podobu samotného brexitu, je připravena jen ke změnám takzvané „politické deklarace“ popisující, jak by obě strany chtěly své vzájemné vztahy uspořádat do budoucna v zatím nedojednaných příštích dohodách.

Německá kancléřka Angela Merkelová respektuje rozhodnutí Mayové odstoupit. Kancléřka uvedla, že s premiérkou vždy „spolupracovala v duchu důvěry“ a tak to podle kancléřky zůstane, dokud bude Mayová v úřadu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ocenil „statečnou práci“ britské premiérky a zároveň se vyslovil pro rychlé vyjasnění brexitu. „Je příliš brzy na spekulace o důsledcích tohoto rozhodnutí. Zásady Evropské unie se budou dál uplatňovat, zejména priorita zachovat dobré fungování EU, což vyžaduje rychlé vyjasnění,“ dodal Macron v prohlášení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám