Hlavní obsah

Unie žádnému jinému britskému premiérovi nedá lepší dohodu, vzkazuje Dublin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný nový britský premiér, ať už jím bude kdokoli, nedostane od Evropské unie lepší dohodu o ukončení členství Spojeného království v Unii, než vyjednala Theresa Mayová. V reakci na oznámení rezignace britské ministerské předsedkyně to řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney.

Foto: Profimedia.cz

Simon Coveney

Článek

„Z mého pohledu nevidím, že by Evropská unie kterémukoli novému (britskému) ministerskému předsedovi nabídla lepší nebo velmi odlišnou dohodu od toho, co nabídla Therese Mayové,“ řekl Conveney rozhlasové stanici Newstalk poté, co Mayová oznámila, že odstoupí.

„Myšlenka, že nový premiér bude tvrdší vyjednávač a přijde s tím za EU a získá pro Británii mnohem lepší dohodu? Takhle EU nepracuje,“ dodal šéf irské diplomacie.

Mayová 7. června skončí jako šéfka britských konzervativců. V čele vlády zůstane, dokud si její strana nenajde nového lídra. Deník The Times napsal, že by Británie nového premiéra mohla mít koncem července.

Tlak na rezignaci premiérky v posledních týdnech sílil, především kvůli jejímu vytrvalému úsilí prosadit parlamentem již třikrát odmítnutou dohodu o brexitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám