Hlavní obsah

Odpůrce očkování Kotlár bude na Slovensku vyšetřovat management pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec za Slovenskou národní stranu Peter Kotlár se stal zmocněncem vlády premiéra Roberta Fica a bude prověřovat proces řízení a správu zdrojů v čase pandemie covidu. Kotlár je známý odpůrce očkování a ve funkci chce spolupracovat s českou bioložkou Soňou Pekovou, která tvrdí, že virus byl vytvořen uměle v laboratoři.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Očkování na covid-19

Článek

„Úkolem zmocněnce bude plnit koordinační úkoly zaměřené na posouzení a analyzování zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatření přijatých v souvislosti s pandemií covidu-19 v letech 2020 až 2022,“ uvedla vláda v návrhu na jmenování zmocněnce. O její zprávě informoval slovenský Denník N. Kotlár avizoval, že chce také zkoumat složení vakcín.

Podle premiéra Fica kontrolu pandemie charakterizovalo selhávání ochrany základních lidských práv a svobod. „V období dvou let pandemie se tvorba protipandemických opatření, jako i kontrola jejich zákonnosti, vymkla standardní kontrole, probíhala mimo řádné legislativní procesy a mimo řádnou soudní kontrolu,“ řekl Fico. Kotlár má zabezpečit, aby se „podobná selhání státu“ už neopakovala.

Kotlár je lékař, ale vystupoval proti očkování. „Nikdy jsem se nedal ani jako zdravotník očkovat v rámci povinných očkování pro zdravotníka. Ani moje děti nejsou očkované,“ řekl v internetové televizi Slovan, kde působil se současnou ministryní kultury Martinou Šimkovičovou.

Poslanec opozičního Progresivního Slovenska Oskar Dvořák označil jmenování Kotlára zmocněncem vlády za podobný výběr, jako bylo nedávné jmenování pytláka za šéfa Tatranského národního parku. Křesťanskodemokratické hnutí považuje jmenování Kotlára za špatný vtip a označilo ho za konspirátora.

Kotlár by chtěl spolupracovat se Soňou Pekovou, českou molekulární bioložkou, která se během pandemie a po ní „proslavila“ šířením nepodložených konspiračních teorií o covidu. Poslanec dříve uvedl, že by chtěl spolupracovat s českým aktivistou Jindřichem Rajchlem.

Slovenský poslanec chce zkoumat covidové vakcíny, na pomoc si bere českého aktivistu Rajchla

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám