Hlavní obsah

Obvinění z pokusu o znásilnění ve Francii proti Straussi-Kahnovi odloženo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pařížská prokuratura ve čtvrtek odmítla obvinění z pokusu o znásilnění proti bývalému řediteli Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiquovi Straussi-Kahnovi, které vznesla novinářka Tristane Banonová. Zdůvodnila to tím, že k vedení soudního řízení chybí dostatek důkazů a čin je navíc promlčen.

Foto: Profimedia.cz

Dominique Strauss-Kahn a Tristane Banonová

Článek

Prokuratura uznala, že Straussovo-Kahnovo chování lze kvalifikovat jako sexuální obtěžování, ale tento delikt, který byl spáchán už v roce 2003, byl promlčen po třech letech.

Nyní 32letá novinářka podala na Strausse-Kahna trestní oznámení až letos začátkem července, tedy poté, co se v květnu rozjela podobná kauza ve Spojených státech. Tam obvinila pokojská newyorského hotelu Strausse-Kahna z toho, že ji napadl a přinutil k orálnímu sexu.

Tehdejší šéf MMF byl kvůli obvinění zadržen na newyorském letišti, strávil týden ve vazební věznici a šest týdnů v domácím vězení. Prokurátor a soud nakonec dospěli k názoru, že muže nelze postavit před soud, protože výpověď pokojské je nevěrohodná, a francouzskému levicovému politikovi povolili návrat do Francie.

Choval se prý jako "vzrušený šimpanz"

Banonová 62letého politika obvinila, že se ji pokusil znásilnit při jednom profesionálním rozhovoru v pařížském bytu v únoru 2003. Ubránila se prý v potyčce, při níž se podle ní choval jako "vzrušený šimpanz". Strauss-Kahn při výslechu na policii 12. září připustil, že Banonové "dělal návrhy", ale odmítl, že by mezi nimi došlo k nějakému násilí, a její slova označil za výmysl.

Strauss-Kahn byl před vypuknutím obou afér považován za jednoho z favoritů pro prezidentské volby, které se ve Francii uskuteční příští rok. Skandály ho ale o šanci kandidovat připravily, protože se proti němu obrátilo veřejné mínění i s ohledem na další vytažené historky o jeho "erotomanii". Po uvalení vazby se také vzdal křesla v čele MMF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám