Hlavní obsah

Obří úhyn ryb v Odře jde na vrub soli a mikrořas

Podle vědců vedla k úhynu ryb v německo-polské hraniční řece pravděpodobně řetězová reakce zaviněná člověkem: nejprve se prudce zvýšila slanost Odry. To následně vedlo k masivnímu nárůstu slanomilných řas, které jsou pro ryby smrtelně nebezpečné.

Foto: Profimedia.cz

Hasiči na snímku ze 16. srpna budují na řece Odře další flexibilní hráz, jejímž úkolem bylo odlovit uhynulé ryby v Gryfinu v Západopomořském vojvodství v Polsku

Článek

Podle zprávy Spolkového úřadu pro životní prostředí a dalších orgánů je to „nejpravděpodobnější hypotéza“, sdělila v pátek televize ARD.

Odborníci tak potvrdili předpoklady o příčinách ekologické katastrofy tušené už dříve. Ministerstvo životního prostředí zdůraznilo, že vypouštěná sůl má na svědomí rozmnožování slanomilných řas Prymnesium parvum. To pak vedlo k produkci toxické látky, která způsobila masivní úhyn ryb a dalších organismů, jako jsou plži a mlži.

Poláci už znají podezřelého ze znečištění Odry

Zahraniční

Podle zprávy se výzkumníkům nepodařilo identifikovat původce solného výtoku. Přesný zdroj solí, dalších prvků a chemikálií je nejasný.

Reklama

Související témata:

Související články

Do německé Odry pronikly toxické řasy

Příčinu masového úhynu ryb v Odře se zatím nepodařilo zjistit, avšak vědci odhalili toxický druh řasy, který se v řece pronikavě šíří.

Po úhynu ryb v Odře nalezli rtuť

Přes deset tun uhynulých ryb už bylo za poslední dny vyloveno z polské části Odry. Vzorky vody v řece ukázaly podle nového oznámení německých úřadů značné...

Výběr článků

Načítám