Hlavní obsah

Do německé Odry pronikly toxické řasy

Příčinu masového úhynu ryb v Odře se zatím nepodařilo zjistit, avšak vědci odhalili toxický druh řasy, který se v řece pronikavě šíří.

Foto: Foto ČTK

U německého břehu Odry leží jedna z mnoha mrtvých ryb, jimiž je nyní řeka zaneřáděna.

Článek

„Našli jsme mikrořasu Prymnesium parvum,“ řekl tele­vizi Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) hydroekolog Christian Wolter z berlínského Leibnizova institutu pro ekologii sladkých vod a vnitrozemský rybolov.

Objevili jsme mikrořasu Prymnesium parvum
Christian Wolter, hydroekolog

„Ví se, že občas způsobuje otravu ryb,“ dodal Wolter. Ale zda je toxin této řasy zodpovědný i za hromadný úhyn ryb v tomto případě, zůstává nejasné. Podle Woltera došlo v řece Odře k masivnímu rozkvětu řas s 200 mikrogramy na litr a více než sto tisíci buňkami na mililitr vody. Toxin je pro člověka neškodný.

Otrávená orlice z Bílých Karpat uhynula. Za dopadení traviče nabízí dárce 10 tisíc

Krimi

Braniborský cestovní ruch už strádá

Jednobuněčná řasa Prymne­sium parvum, která patří mezi tzv. zlaté řasy neboli Chrysophyta, žije ve slané vodě v ústí řek, kde se mísí sladká a slaná voda. Za normálních podmínek by se v řece, jako je Odra, nemohla masově rozmnožit. Ve slaném prostředí s vysokou hodnotou pH se však cítí jako doma. Wolter shledává jasnou souvislost mezi vypouštěním soli do Odry a rozvojem řas. „Nevěřím, že šlo o nehodu,“ uzavřel v MDR.

Braniborská zemská vláda nadále předpokládá, že ekologická katastrofa nemá jen přírodní příčiny. „To můžeme s jistotou vyloučit, jinak by se nedaly vysvětlit vysoké hodnoty PH, zvýšený obsah kyslíku a mnoho dalšího,“ řekl listu Potsdamer Neue­ste Nachrichten braniborský premiér Dietmar Woidke.

Katastrofa již ovlivnila cestovní ruch podél řeky. Jednodenních výletů podél toku výrazně ubylo. Podle Ellen Russigové, jednatelky turistického sdružení Seenland Oder-Spree, totéž platí i o lidech, kteří by ­jinak podnikali výlety po cyklostezce Odra–Nisa. Dopady pociťuje také rybářská turistika a výlety na kánoích.

Po úhynu ryb v Odře nalezli rtuť

Evropa

Severněji, v Meklenbursku-Předním Pomořansku, rostou obavy o Štětínskou lagunu, do níž se Odra vlévá. V německé části laguny nebyly zatím zaznamenány žádné následky – přesto okres Vorpommern-Greifswald varuje před rybolovem ve vodách laguny. Baltské moře u ostrova Usedom, vyhledávané turistické destinace, zatím zasaženo rovněž nebylo.

Poláci nepokročili

Polská policie nabídla za informace odměnu v přepočtu více než 200 tisíc eur (4,9 mil. korun).

„Vyšetřovatelé dosud vyslechli 228 svědků a prozkoumali různá místa podél řeky,“ vysvětlil Krzysztof Sierak, zástupce generálního prokurátora. K nalezení příčiny se však nepřiblížili. Laboratorní analýzy vyloučily jako příčinu úhynu ryb těžké kovy a pesticidy.

Komunikační politika polské strany Woidkeho velmi zklamala. „Je fakt, že šest dní předtím, než u nás uhynuly ryby, se tak stalo ve velkém u sousedů – a nás o tom neinformovali,“ podotkl s tím, že Polsko by však bylo podle smluv povinno sdělit to německé straně.

V SRN vylovili 36 tun ryb 

Odhaduje se, že jen z německé části Odry bylo dosud vyloveno 36 tun uhynulých ryb.
Údaj vychází z informací od pomocníků a okresů, uvedlo spolkové ministerstvo životního prostředí.
Polští hasiči nahlásili přes sto tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám