Hlavní obsah

OBRAZEM: Ruská pravoslavná církev má nového patriarchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Nový patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill byl v neděli slavnostně uveden do čela církve. Obřad se odehrál v moskevském chrámu Krista Spasitele, kde církevní sněm minulé úterý 16. patriarchu moskevského a vší Rusi zvolil.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Nový patriarcha ruské ortodoxní církve Kirill během slavnostního ceremoniálu.

Článek

Za vyzvánění zvonů Kirill v prostém černém šatu vstoupil do vyzdobeného chrámu, kde ho čekaly tisíce věřících a preláti v zlatých hávech. Poté byl za zpěvu čtyř pěveckých sborů postupně oděn do slavnostního bílého roucha a obdařen symboly svého postavení, jako je černozlatý háv, mitra a žezlo, a usazen na stolec patriarchy za volání "Axios!", tedy že Kirill je hoden této pocty.

Mezi hosty byli i ruský prezident Dmitrij Medveděv s chotí, premiér Vladimir Putin, moldavský prezident Vladimir Voronin a také potomci carské rodiny.

:. Ruský premiér Vladimir Putin přihlíží ceremoniálu.foto: Reuters/Sergei Karpukhin

Obřad vysílala televize v přímém přenosu a zmínila se i o tom, že intronizace patriarchy se mezi jinými církevními preláty ze zahraničí zúčastnil i metropolita pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku Kryštof.

:. Patriarcha Kirill během korunovace na šestnáctého patriarchu Moskvy a celého Ruska.foto: Reuters/Sergei Karpukhin

Kirill (62) donedávna plnil roli "šéfa diplomacie" moskevského patriarchátu, než byl po úmrtí předchozího patriarchy Alexije II. pověřen dočasně církev vést. Provázela ho pověst vůdce reformátorského křídla, experti však předpokládají, že jako patriarcha nejspíše bude pokračovat v díle svého předchůdce a ochladí reformátorský zápal svých stoupenců, aby se vyhnul konfliktům s konzervativci a obviněním ze sbližování s katolickou církví.  

:. Prezident Dmitrij Medveděv líbá kříž v ruce patriarchy.foto: Reuters/Sergei Karpukhin

Reklama

Výběr článků

Načítám