Hlavní obsah

OBRAZEM: Euroskeptici vydali na Klausovu počest komiks

BRUSEL

Euroskeptičtí poslanci v Evropském parlamentu distribuovali ve čtvrtek v prostorách budovy v Bruselu několikastránkovou brožuru s komiksem. Komiks fotomontážemi zesměšňuje několik evropských politiků, kteří obhajují Lisabonskou smlouvu.

Článek

Na úvodní straně je montáž předsedy parlamentu Hanse-Gerta Pötteringa, který v ruce drží dva náhrobní kameny. Na jednom je nápis Ústava EU a na druhé Lisabonská smlouva.

Na něj pak shlíží bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing, který byl jedním z propagátorů myšlenky evropské ústavy. V posvátném medailonu je vyobrazen šéf Evropské komise José Barroso.

Vyobrazení předsedy evropského parlamentu Hanse-Gerta Pötteringa s náhrobními kameny. Na nich jsou nápisy ústava EU a lisabonská smlouva a pod tím nápis: Vítejte v Evropském parlamentu. Foto: Novinky

Na dalších stránkách jsou uvedeny například citáty jednotlivých politiků k Lisabonské smlouvě. Následují rozdílné reakce českého prezidenta Václava Klause a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho na irské odmítnutí Lisabonské smlouvy v referendu.

Jedna ze stránek připomíná i rozdílné reakce Václava Klause a jeho francouzského protějšku Nicolase Sarkozyho na odmítnutí Lisabonské smlouvy. Foto: Novinky.cz

Hromadná koláž pak ukazuje šéfy jednotlivých politických frakcí. Šéf zelených Daniel Cohn-Bendit je vyobrazen jako zbojník. Právě s Benditem měl Klaus nedávno spory v Praze.

Šéf levicové GUE-NGL je zobrazen jako komiksová postava Asterix. Šéf socialistů Martin Schulz je ukázán jako rytíř držící vlajku EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám