Hlavní obsah

Obnovíme pracovní lágry, navrhuje sibiřská poslankyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členka tomského zastupitelstva Jekatěrina Sobkaňuková navrhla tento týden, aby se v Rusku obnovily pracovní tábory. Zemi chybí pracovní síly a podle poslankyně je mnoho lidí, kteří nechtějí pracovat a čerpají státní podporu.

Foto: Profimedia.cz

Nádraží v Tomsku

Článek

„Co si myslíte, měli bychom řešit otázku vzniku pracovních táborů?“ obrátila se poslankyně na další poslance. Dodala důvod: „Je tu spousta lidí, kteří prostě nechtějí dělat, ale využívají státní podporu. Příživníci, promiňte, jsou jako červi na našem těle.“

Ruský server NGS upozornil, že možná nejednala jen jako poslankyně, ale jako šéfka developerské skupiny Karjeroupravlenije, která staví obytné domy v Tomsku a okolí. Ta v prvním čtvrtletí dokončila 11 500 čtverečních metrů obytné plochy, což je nejvíce v oblasti.

Plyne to z jejích slov: „Na stavbě nejsou žádní betonáři, svářeči ani elektrikáři. Lidí je málo hlavně v zimě, kdy se beton musí ohřívat. A my máme šest měsíců zimu. Je potřeba přijmout nějaká kardinální opatření. Nejsou lidi, zítra nám budou chybět ještě více.“

Dítě v neúplné rodině? V Rusku je to každé třetí

Evropa

Firmě Karjeroupravlenije podle serveru Sibir Realii spojeného se Svobodnou Evropou klesl v roce 2023 obrat ze 175 milionů na 148,5 milionu rublů. Ještě v roce 2021 měla zisk 54 milionů rublů, loni utrpěla ztrátu 587 000 rublů.

Server NGS se kvůli jejímu vyjádření, které zaskočilo i další poslance, na Sobkaňukovou obrátil se žádostí o vysvětlení, ale ta neodpověděla. Podporu její slova nenašla ani u kolegů, někteří se jí dokonce vysmáli, jak plyne z videozáznamu.

Na trhu práce nejsou lidi

Vyhýbání se práci však není hlavním problémem, uvedl NGS. Volné pracovní síly nejen v Tomské oblasti, ale ani jinde prostě nejsou. Plyne to ze zprávy z úřadu gubernátora pro sociální politiku Oksany Gruznychové.

Podle ní je evidováno na úřadu práce 3100 lidí, ale zdaleka ne všichni se hodí pro těžké práce na stavbě, protože většinu z nich tvoří ženy. Dodala, že výhodné je být evidován na úřadu i pro muže, kteří mají platit alimenty. Ti tvoří asi pětinu evidovaných.

Vědecký ředitel Institutu regionálních problémů Dmitrij Žuravljov její ideu odmítl. Nucená práce sice vypadá jako jednoduché řešení, ale ve skutečnosti žádným řešením není.

Bylo by třeba přivést celý Uzbekistán

„Takové věci navrhoval Lev Trockij už ve dvacátých letech. Není to nic nového, jen zapomenuté staré věci, pokud se to ale provede, bude to značit, že se společnost radikálně změnila a zbavila se takových ‚zbytečných‘ věcí, jako je ústava. Nastoupí neootrokářský systém,“ uvedl Žuravljov.

Upozornil, že mnozí lidé prostě podobné práce vykonávat nemohou, dodal ale, že manuální práce už není oblíbená nejen u moskevské mládeže, ale neláká už vůbec nikoho.

Ani migrující pracovníci ze středoasijských zemí problém nevyřeší, protože by podle tohoto experta nepostačilo přivést ani celý Uzbekistán.

Situace je na Sibiři komplikovanější než v centrech typu Moskvy, protože se právě tam, stejně jako v dalších chudých regionech, více verbují muži do armády, která provádí útočnou válku na Ukrajině. Tito odvedenci pak chybějí na trhu práce.

U Solovjova diskutovali o tom, jaká evropská města by se měla vybombardovat

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám