Hlavní obsah

Oběti střelby v Bratislavě mohly být narkomany, psal trnavský arcibiskup. Omluvil se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Trnavský arcibiskup Ján Orosch se v oběžníku určeném kněžím zamýšlel nad tím, zda byli muži zastřelení před bratislavským gay barem Tepláreň opravdu nevinní. Naznačil, že oběti mohly být drogově závislé. V pondělí se za svá slova omluvil.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Lidé v Bratislavě kladou květiny a zapalují svíčky před dějištěm tragédie.

Článek

„Lidé, počínaje majitelem klubu Tepláreň, návštěvníci klubu, u kterých jsme se nedozvěděli nic o jejich věku, o jejich možné drogové závislosti, pohoršujícím a ze strany věřících právem spatřovaném nemravném jednání, až po politováníhodné oběti, jsou opravdu všichni nevinní?“ položil otázku Orosch v dokumentu, jehož část získal slovenský Denník N.

Na Slovensku padl průlomový rozsudek v případu homosexuálního páru

Zahraniční

„Zajímalo by mě, kolikrát byla v Teplárni protidrogová razie. Dokážu si představit, že nebyla žádná, protože by se to mohlo považovat za homofobní jednání,“ dodal arcibiskup Orosch.

Slova arcibiskupa odsoudila slovenská policie na sociální síti. „V dokumentu se nacházejí části, které hrubě manipulují teroristický útok v Zámocké ulici, stigmatizují dvě nevinné oběti a popírají samotnou křesťanskou víru, jíž je arcibiskup představitelem,“ uvedla slovenská policie.

Střelbu v Bratislavě vyšetřují jako úkladnou vraždu z nenávisti k menšině

Evropa

Status policie rozohnil předsedu parlamentu Borise Kollára (Jsme rodina), který vzkázal policii, ať arcibiskupa obviní, nebo ať si „své kecy strčí do zadku“.

V pondělí se arcibiskup za svá slova omluvil. Uvedl, že „ho velmi mrzí, pokud neúmyslně způsobil bolest v  dotčených rodinách a části společnosti“.

Rodičům dvou zavražděných mužů vyjádřil „blízkost“. V prohlášení na internetových stránkách slovenské biskupské konference ale zdůraznil, že šlo o „přísně interní dokument určený kněžím Trnavské arcidiecéze“.

„Dotknul jsem se… otázky vnitřní nevinnosti vzhledem k tomu, že všichni jsme hříšní,“ uvedl arcibiskup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám