Hlavní obsah

Obava, že Británie uvázne v unijních strukturách, trvá, tvrdí generální prokurátor Cox

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Doplněk, který v pondělí vyjednala britská premiérka Theresa Mayová k brexitové dohodě, je sice právně závazný, ovšem nebezpečí, že Velká Británie uvázne v unijních strukturách na neomezenou dobu, stále trvá. V odborné analýze k doplňku dohody o brexitu týkajícímu se uplatnění irské pojistky to před britskými poslanci řekl britský generální prokurátor Geoffrey Cox.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Britský generální prokurátor Geoffrey Cox

Článek

Coxovo vyjádření zmenšilo šance britské premiérky Theresy Mayové, že poslanci v úterý večer schválí upravenou dohodu návrhu brexitu, kterou jim předložila. Konzervativní a severoirští unionističtí poslanci z vlivné protiunijní Evropské výzkumné skupiny (ERG) napřed dali najevo, že budou hlasovat proti, uvedla stanice BBC. Předseda ERG Jacob Rees-Mogg řekl: „Toto není v žádném smyslu vylepšení nebo vývoj.”

Během debaty ale začaly měnit názory, Rees-Mogg uvedl, že se ještě nerozhodl a další poslanec z ERG  Bill Cash vyzval své kolegy, aby zvedli ruku pro. 

Cox uvedl, že upravená dohoda, jejíž detaily Mayová domlouvala ještě v pondělí večer, „omezují riziko, že by mohlo být Spojené království proti své vůli na neomezenou dobu zadrženo” (v EU), kdyby selhaly rozhovory o dalším uspořádání vztahů mezi Velkou Británii a Evropskou unií. Dodal ale, že riziko vyloučeno není: „Právní rizika zůstávají nezměněna.” Pokud by se nedosáhlo dohody o vzájemném obchodu po brexitu, Velká Británie by neměla „žádné prostředky mezinárodního práva”, jak se zbavit irské pojistky bez souhlasu EU.

Dohodu také nepodpoří malá severoirská unionistická stran DUP, na jejíž podpoře je menšinová vláda Theresy Mayové závislá.

Po Coxových vyjádřeních se propadala libra vůči dolaru o 0,7 procenta na denní minimum 1,3 dolaru za libru. Ztratila i procento k euru.

Takzvaná irská pojistka je spornou částí dokumentu a poslanci dohodu o podmínkách odchodu z EU už kvůli ní jednou odmítli.

Návrh odmítl i šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn: „Parlament by měl odvést svou práci a říci ne premiérce."

Apel Mayové 

Když Mayová, která po nočních rozhovorech silně chraptí, vysvětlovala poslancům detaily dohody, řekla, že „očekává podporu” každého poslance: „Jestliže nedosáhneme dohody dnes večer, pak riskuje parlament, že se žádný brexit neuskuteční.”

„Špatná dohoda by byla ještě horší než žádná dohoda, ale tahle je dobrá," dodala premiérka ohledně dokumentu, o němž dva roky vyjednávala s Evropskou unií.

Foto: David Ryneš, Novinky

Možný vývoj okolo brexitu

Britská labouristická opozice označila doplňky k brexitové dohodě za právně nezávazné, a tudíž nedostačující. Ministr životního prostředí Michael Gove ale pro BBC zopakoval vládní stanovisko, že texty mají stejnou právní sílu jako sama dohoda o podmínkách odchodu. Rovněž irský premiér Leo Varadkar ujistil, že texty jsou právně závazné, ačkoli nejsou součástí dohody.

Právě riziko, že Spojené království zůstane natrvalo připoutáno k unijním strukturám, části britských poslanců vadí. Unie ale ujišťuje, že toto řešení, pokud na něj vůbec dojde, by mělo být pouze dočasné. Rozvodovou dohodu kvůli pojistce ale znovu otevírat nehodlá.

Irská pojistka
Je součástí dohody o podmínkách odchodu Británie z evropského bloku. Má platit v případě, že se Londýn s Bruselem do července 2020 nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů. V takovém případě by s příchodem roku 2021 začal platit záložní plán vytvářející jednotný celní prostor Unie s Británií; opatření navíc počítá se zachováním některých pravidel evropského jednotného trhu v Severním Irsku. Proti irské pojistce vystupují především severoirští unionisté (DUP), kteří svými deseti hlasy umožnili vznik současné menšinové vlády, a také část konzervativců.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám