Hlavní obsah

O razii proti Říšským občanům věděla média i spiklenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesné datum i okolnosti oficiálně přísně utajovaného a několik týdnů nacvičovaného zátahu německé policie vůči Říšským občanům znala několik dní předem nejen média, ale také přinejmenším část spiklenců, kteří se údajně připravovali převzít moc ve Spolkové republice.

Razie německé policie proti Říšským občanůmVideo: AP

 
Článek

Týdeník Focus dále připomněl, že aby zabránil státnímu převratu, zmobilizoval německý stát více než tři tisíce příslušníků bezpečnostních složek, včetně protiteroristického komanda.

Za úsvitu předminulou středu měli překvapit a zatknout asi padesát podezřelých. Současně se na místo vydala armáda fotografů, kameramanů a reportérů vyzbrojených mobilními telefony, aby pro zbytek světa zdokumentovala přísně tajnou státní akci.

Foto: Roessler Boris, ČTK

Princ Heinrich XIII. z Reussu patří mezi skupinu lidí podezřelých z údajného svrhnutí německé vlády.

Jako na tiskovce

Každý z nich se domníval, že má exkluzivní informace, ale když se dostal na místo, ke svému úžasu se setkal s konkurencí. Typická scéna se odehrála poblíž Palmengarten v luxusní čtvrti West End ve Frankfurtu nad Mohanem, baště německých bank.

Rozsáhlé zatýkání v Německu. Teroristická buňka plánovala násilný převrat

Zahraniční

Bankéři na kolech na cestě do kanceláří mohli mít za to, že přímo na ulici se připravuje tisková konference. Na místě stály připraveny kamery, fotografové důležitých agentur vyčkávali v pozoru a hlavní tištěná média vyslala reportéry, aby popsali každou podrobnost.

Žádný z novinářů nedostal oficiální pozvánku, ale ke všem se dostal horký tip. Diskrétní našeptávači z úřadů zorganizovali co největší pozornost pro „největší protiteroristickou operaci v našich dějinách“, jak zátah pojmenovala na Twitteru poslanecká frakce vládní sociální demokracie (SPD) ve Spolkovém sněmu.

Telefonát sousedce: Asi přijde policie

„Dav měl svou kořist. Nejprve z vily vyšli úředníci s krabicemi a s taškami a pak konečně hlavní aktér inscenace – princ Heinrich XIII. z Reussu. Šlechtice, který se měl podle Říšských občanů stát hlavou nového německého státu, doprovázeli těžce ozbrojení policisté v kuklách a teleobjektivy médií, “ vylíčil Focus.

Vše nasvědčuje tomu, že přinejmenším část Říšských občanů zátah nezaskočil. Podle listu Der Tagesspiegel jeden z nich zavolal ze zahraničí sousedce, která mu dohlížela na dům, že příští týden k němu mohou přijít policisté. A také přišli.

Sekretářka z nacistického lágru dostala po 78 letech dvouletou podmínku

Evropa

S domněnkou, že část spiklenců věděla své, pracuje i týdeník Der Stern. „To by vysvětlovalo, proč vyšetřovatelé zabavili mnohem méně zbraní, než očekávali. Stačili je spiklenci včas uklidit?“ ptal se.

Kdo stojí za mediální šeptandou a kdo má z tohoto povyku prospěch? „Nejrozšířenější berlínská konspirační teorie říká, že ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD) si tento rozruch užívá.

Na podzim chce dát sbohem celostátní politice a do volební kampaně v Hesensku, kde se chce ucházet o post zemské premiérky, hodlá vstoupit jako hrdinka,“ uzavřel Focus.

Co říká ideologie Říšských občanů

K hnutí Říšští občané se v SRN hlásí asi 21 tisíc lidí.
Neuznávají legitimitu současného německého státu.
Odmítají proto platit daně, uznávat rozhodnutí německých soudů nebo používat německé poznávací značky na svých autech.
Německý stát podle nich existuje v hranicích Německého císařství či v hranicích z roku 1937.

Z přípravy puče v Německu je podezřelý i známý šéfkuchař

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám