Hlavní obsah

Vražda novináře Kuciaka je opět u soudu, obviněným sňali řetězy

Bratislava
Aktualizováno

Nejvyšší soud Slovenské republiky začal v úterý projednávat odvolací řízení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, protože specializovaný soud v Pezinku osvobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou. Zsuzsová se projedávání neúčastní, přítomní jsou Kočner a Tomáš Szabó, který vraha přivezl k domu. Předseda senátu Peter Paluda jim nechal sundat pouta z rukou a řetězy z nohou.

Vražda novináře Kuciaka je opět u soudu, obviněným sňali řetězyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Zsuzsová požádala o projednávání v nepřítomnosti. U soudu je tak osobně přítomen Kočner a Szabó, který se rovněž odvolal. Přímo v místnosti je střeží deset ozbrojených příslušníků sboru vězeňské a justiční stráže.

U soudu jsou přítomni také rodiče Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírové. Kočner měl možnost se jim při sundávání pout podívat do očí. Vězeňská eskorta jej totiž při sundávání pout otočila směrem k veřejnosti.

Rodiče obou obětí sedí téměř bezprostředně za lavici obžalovaných, zhruba tři metry za ním. Jeho pohled však směřoval vysoko do zadní části justiční síně.

Nejvyšší soud může osvobozující rozsudek pro Zsuzsovou a Kočnera potvrdit nebo případ vrátit opět ke specializovanému soudu. Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková na sociální síti naznačila, že pokud by Nejvyšší soud potvrdil nevinu Kočnera a Zsuzsové, podala by mimořádné dovolání.

 Obavy pozůstalých

„Máme s rodinou Kuciakových strach, jak to dopadne. Bojíme se, že soud rozsudek potvrdí a my se pravdy nedočkáme,“ řekla matka zavražděné snoubenky Zlatica Kušnírová. „Jsme odhodláni bojovat dál. Když to bude potřeba, obrátíme se k evropskému soudu ve Štrasburku,“ dodala odhodlaně.

Nový důkaz 

Prokurátor předložil soudu nový důkaz a advokát Roman Kvasnica věří, že i za pomoci tohoto důkazu se případ vrátí k soudu nižší instance. „Věřím, že případ se vrátí k dalšímu dokazování,“ řekl Kvasnica v rozhovoru pro web aktuality.sk. Podle serveru sme.sk je nových důkazů deset.

Vražda novináře Kuciaka: Nový důkaz má zvrátit proces s Kočnerem

Evropa

Prokurátor navrhl odvolacímu soudu vykonat listinný důkaz - znalecký posudek, který byl vyhotovený v jiné trestní věci. „Jedná se o analýzu SMS zpráv, které byly vyextrahované z Kočnerova mobilního telefonu,“ upřesnil Kvasnica. Jde o šifrovanou komunikaci mezi Kočnerem a Zsuzsovou. „Znalci se vyjadřovali k tomu, kdy a v jakém časovém intervalu docházelo k největší frekvenci komunikace šiframi,” uvedl speciální prokurátor Daniel Lipšic, který byl dříve advokátem Kuciakových.

Kuciak a Kušnírová byli zastřeleni 21. února 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vrah Miroslav Marček se k činu přiznal a soud mu uložil trest vězení na 23 let, který pak Nejvyšší soud zpřísnil o dva roky.

K 25letému trestu byl odsouzen také Tomáš Szabó, který vraha přivezl na místo činu. Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy Zoltán Andruskó v rámci řízení o uzavření dohody o vině a trestu přistoupil na trest 15 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám