Hlavní obsah

Novým předsedou Evropského parlamentu je Polák Jerzy Buzek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Novým předsedou Evropského parlamentu se podle očekávaní stal Polák Jerzy Buzek. V tajné volbě ho v úterý zvolili europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Bývalý polský premiér Jerzy Buzek střídá na předsednickém postu Němce Hanse-Gerta Pötteringa.

Článek

Jde vůbec o prvního zástupce nové členské země Evropské unie na takto vysokém postu. Buzek byl do funkce zvolen dvacet let od pádu komunismu ve střední a východní Evropě.

 Bývalý polský premiér získal 555 hlasů, přičemž ke zvolení jich potřeboval nejméně 323. Buzek střídá na předsednickém postu Němce Hanse-Gerta Pötteringa, který je rovněž členem nejsilnější lidovecké frakce.

Je velmi pravděpodobné, že polský politik, který ve volbách do EP získal v Polsku rekordní počet hlasů, bude ve funkci v první polovině pětiletého mandátu Evropského parlamentu. Poté by ho měl na stejnou dobu vystřídat socialistický zástupce, kterým bude nejspíš německý šéf socialistických europoslanců Martin Schulz. Obsazení postu předsedy je totiž tradičně dáno dohodou dvou nejsilnějších parlamentních frakcí, tedy lidovecké a socialistické. Žádná ze stran totiž nemá v EP většinu a bez podobné shody by bylo zvolení předsedy poměrně složité.

Buzek v minulosti stál v čele polské vlády, byl europoslancem a za bývalého režimu také protikomunistickým aktivistou. "Jsem Polák. Nikdy nezapomenu na to, odkud pocházím. Avšak v Evropském parlamentu reprezentujeme Evropany," řekl nedávno v polské televizi.

Jeho nová funkce sice bude víceméně ceremoniální, Češi se však mohou těšit, že jim bude přece jen více nakloněn, než jiní předsedové. Pöttering totiž patří mezi horlivé kritiky českého prezidenta Václava Klause a další možný předseda Schulz zase po celou dobu tvrdě kritizoval české předsednictví EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám