Hlavní obsah

Nový vyzyvatel Orbána se brání šeptandě, že napadl svou manželku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Péteru Magyarovi, exmanželovi bývalé maďarské ministryně spravedlnosti Judit Vargové, se dostaly na veřejnost informace, že v minulosti měl svou ženu opakovaně fyzicky napadnout. Magyar tyto informace kategoricky popřel a poukázal na to, že tyto „zaručené“ zvěsti se dostaly na veřejnost jen několik dní po jeho oznámení, že vstupuje do politiky.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Péter Magyar

Článek

Magyar vidí za snahou o svou diskreditaci „zpravodajské akce“ vládního propagandisty Antala Rogána a rozšiřování zmíněných informací nazval „propagandou šeptandy“. Magyar zveřejnil otevřený dopis Rogánovi a obvinění z domácího násilí označil za absurdní. „Opravdu si myslíš, že nás tímto odradíš od toho, abychom si cihlu po cihle vzali zpět svoji zemi?“ položil Magyar řečnickou otázku v dopise, který zveřejnil na sociální síti.

Bývalý manžel exministryně spravedlnosti považuje útoky na svou osobu za důkaz, že vládní moc má z něj obavy. Nicméně připustil, že jeho tehdejší manželka se i se třemi jejich společnými dětmi od něj chtěla do konce roku 2020 odstěhovat, s čím Magyar nesouhlasil. Měl tehdy fyzicky napadnou manželku i členy její ochranky. „Realita byla taková, že ochranka mi zabránila v kontaktu s mými dětmi,“ dodal Magyar.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Péter Magyar na protivládní demonstraci

Zkreslená policejní zpráva

O incidentu byla vypracována zkreslující policejní zpráva, která se nyní dostala do rukou médií a podle Magyara slouží k jeho vydírání a diskreditaci. V této souvislosti žádá demisi ministra vnitra Sándora Pintéra i vedení policie.

Na shromáždění, které se konalo minulý týden v Budapešti, Magyar oznámil, že připravuje založení nové politické strany, která si klade za cíl zbavit stranu FIDESZ premiéra Viktora Orbána moci po 14 letech. Magyar vyjádřil přesvědčení, že Orbánův režim lze porazit v demokratických volbách dříve, než si mnozí myslí. Jeho nová strana se má stát alternativou k současné roztříštěné maďarské opozici.

Magyar, podnikatel s někdejšími vazbami na vládní stranu FIDESZ, zastával donedávna vysoké funkce ve státních podnicích. Má tak dobrý přehled o fungování Orbánovy strany. V posledních týdnech vyzýval k zásadní změně a zveřejňoval citlivé informace o vnitřním chodu maďarské vlády. Obvinil Orbánovu vládu z korupce a špatného hospodaření.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Protivládní demonstrace v maďarské Budapešti v den státního svátku, 15. března 2024

Cíl: porazit Orbána. Při protestu v Maďarsku oznámili vznik nové politické strany

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám