Hlavní obsah

Skolil vlka a ukryl ho v mrazáku. Nový šéf Tatranského národního parku ve funkci skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nově jmenovaný šéf Tatranského národního parku (TANAP) Peter Olexa se dosud ochraně přírody nevěnoval, a v minulosti byl dokonce právoplatně odsouzen za pytláctví. Podle regionálního deníku Korzár měl Olexa skolit vlka mimo loveckou sezonu a ukrýt ho v mrazáku. Olexa podle ministerstva životního prostředí po zveřejnění informací na funkci ve čtvrtek rezignoval.

Foto: Hnutí Duha Šelmy

Snímek vlků z fotopasti ekologického sdružení Hnutí Duha Šelmy

Článek

Ministr životního prostředí Tomáš Taraba (Slovenská národní strana) začátkem listopadu 2023 odvolal dlouholetého ředitele TANAP Pavla Majka a do této funkce jmenoval Olexu. Stalo se tak na základě neveřejného výběrového řízení. Po zveřejnění informací o Olexově někdejším pytláctví požádal ministr Taraba nového ředitele TANAP, aby z funkce odstoupil.

Ve čtvrtek odpoledne ministerstvo uvedlo, že Olexa na funkci rezignoval. Olexa považuje celý medializovaný případ za součást politického boje, jehož se nemíní zúčastňovat.

Mluvčí krajské prokuratury Prešov Marián Spišák deníku Korzár potvrdil, že Olexa byl obviněn z pytláctví 21. března 2013. „Dne 24. února 2014 byla na obviněného podána prokurátorem okresní prokuratury Poprad obžaloba pro uvedený přečin pytláctví,“ uvedl mluvčí.

Lebku vlka vypreparoval

Okresní soud v Popradě uznal Olexu vinným 12. srpna 2014 a uložil mu finanční trest ve výši 300 eur (7400 korun). Pokud by pokutu nezaplatil, hrozily mu dva měsíce ve vězení. Vzali mu také loveckou zbraň a musel odevzdat vypreparovanou lebku zastřeleného vlka. Olexa už v současnosti nemá žádný záznam v registru trestů, protože po zaplacení pokuty byl trest zahlazen.

Vlk je na Slovensku chráněná zvěř, ale v rámci evropské legislativy je možné vlka lovit v rámci kvót pro regulaci jeho počtu, a to výhradně v určeném období. Vlk se nesmí lovit v oblastech kolem státních hranic a v chráněných územích. Na Slovensku žije odhadem 500 až 600 vlků a doporučená kvóta na roční odlov je 60 kusů.

Budete nám chybět, Slováci. Tragikomedie o rozdělení státu řeší staré křivdy

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám