Hlavní obsah

Nová Evropská komise může narazit, je v ní zatím jediná žena - Jourová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Nová Evropská komise (EK) má problém se splněním požadavku na větší zastoupení žen. Oficiálně nominována do ní byla jediná - Věra Jourová. Čekají se ještě další čtyři kandidátky, což ale nemusí stačit. Stávající EK měla devět žen a předseda Evropského parlamentu pohrozil, že bude-li žen méně, nemusí být schválena.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) je dosud jedinou ženou oficiálně nominovanou do nové Evropské komise.

Článek

Jedinou ženou, která byla dosud oficiálně nominována do nové Evropské komise, je Češka Věra Jourová, uvedla agentura AFP s odvoláním na kancelář předsedy nové komise Jeana-Claudea Junckera. Ten je znepokojen, že členské státy odmítají jmenovat ženy za členky nově vznikající komise.

Předseda Evropského parlamentu, německý sociální demokrat Martin Schulz, varoval, že nová komise nezíská v europarlamentu podporu většiny, pokud v ní bude méně než devět žen. V takovém případě by Jean-Claude Juncker musel změnit svůj tým.

Očekává se, že Bulharsko a Švédsko oficiálně potvrdí, že chtějí ponechat v komisi své představitelky, které působily již v dosavadní komisi. Těmi jsou Kristalina Georgievová a Cecilia Malmströmová. Nový šéf komise počítá s dalšími dvěma kandidátkami, ale jejich jména nesdělil.

Juncker nyní sází na šest zemí, které svého kandidáta ještě neoznámily. Jedná se o Itálii, Belgii, Nizozemsko, Portugalsko, Slovinsko a Rumunsko, upřesnila jeho kancelář.

Česká vláda schválila kandidaturu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO) na eurokomisařku 24. července. [celá zpráva]

Praha pro Jourovou usiluje o získání postu evropské komisařky pro regionální rozvoj, institucionální vztahy, dopravu nebo průmysl. Sama Jourová jako odbornice na evropské fondy upřednostňuje portfolio regionálního rozvoje. To v dosluhující komisi připadalo Rakousku, které by v jeho řízení rádo pokračovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám