Hlavní obsah

Norský vrtulník se zřítil do moře při simulaci záchranné operace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrtulník se šesti lidmi na palubě ve středu havaroval u západního pobřeží Norska. Všechny pasažéry se podařilo vyzdvihnout z moře, uvedla agentura Reuters s odvoláním na záchranáře.

Foto: Profimedia.cz

Loni stejný typ vrtulníku přepravoval na těžařské plošiny předsedkyni EK Ursulu von der Leyenovou a šéfa NATO Jense Stoltenberga, archivní foto

Článek

Zachránění byli přepraveni do největšího zdravotnického zařízení v okolí, fakultní nemocnice v Bergenu, která potvrdila přijetí všech šesti pacientů. Jejich zdravotní stav zůstává nejasný.

Vrtulník patřil společnosti Bristow Norway, jak uvedla její manažerka Heidi Wulffová Heimarková v tisku. Společnost přepravuje posádky na plošiny, které v moři těží ropu a plyn.

Nehoda postihla stroj Sikorsky S-92 během výcvikového letu, nacvičujícího záchrannou a pátrací misi, řekl novinářům policejní mluvčí. Dodal, že je příliš brzy, aby se dalo říci, co nehodu způsobilo.

Společnost Sikorsky uvedla, že je připravena spolupracovat při vyšetřování nehody. „Bezpečnost je naší nejvyšší prioritou,“ ujistil mluvčí firmy, která je součástí koncernu Lockheed Martin.

V době nehody panoval v oblasti silný vítr, uvedl v televizi představitel záchranářů.

Údaje o letecké dopravě ukázaly, že několik záchranných vrtulníků kroužilo u ostrova ležícího západně od Bergenu, což je druhé největší město v Norsku.

V roce 2016 se do Severního moře v přibližně stejné oblasti zřítil vrtulník Airbus Super Puma. Zahynulo všech 13 lidí na palubě. Nehoda vedla k tomu, že norští těžaři přestali tento typ vrtulníku používat, připomněla agentura Reuters.

Nejbezpečnější destinace pro letošní dovolenou? Z 10 zemí je 8 evropských

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám