Hlavní obsah

Norský střelec Breivik se bojí jediného - vlastní matky

Právo, Vladimír Plesník

Ani hrozba doživotí za mřížemi nebo v psychiatrické léčebně neděsí norského teroristu Anderse Behringa Breivika (32) tolik jako jeho matka. „Doufám, že se tam neobjeví. Jedině ona mě dokáže psychicky rozložit. Je to moje Achillova pata,“ řekl podle deníku VG psychiatrům před tím, než poprvé předstoupil před soud.

Článek

Breivikovi rodiče se rozešli krátce po synově narození. Když mu byly čtyři roky, doporučil dětský psycholog umístit chlapce do dětského domova, protože mu hrozilo strádání.

Nic takového se však nestalo. Úřady pak sice předaly hocha do pěstounské rodiny, nicméně zakrátko byl už zpátky u matky ve skromně zařízeném bytě. Ta se o něho příliš nezajímala.

K matce se také před pěti lety vrátil. Trávil hodiny ve svém dětském pokojíčku u počítačových her.

Právě tou dobou se podle psychologů definitivně „přesunul“ do virtuálního světa. Stal se v něm templářským rytířem bojujícím proti přistěhovalcům a politické levici.

Po bytě se pohyboval v roušce – prý aby při kýchání matku nenakazil.

Matka si všimla, že syn začal být paranoidní. „Zajímal se jen o politiku a dějiny. Musel se zbláznit, tak strašně se změnil. Byl úplně mimo a úporně věřil každému nesmyslu, který vyprávěl,“ podotkla.

Otec zabitého syna žaluje psychiatry

Většinu Norů vývoj minulého týdne, kdy psychiatři označili Berivika za nesvéprávného schizofrenika, hluboce rozhořčuje. „Nechápu, čím se liší Breivikovy názory od postojů válečných zločinců,“ řekl agentuře DPA nejmenovaný Nor, oslovený na ulici.

Abdulkadir Dogan, otec 19letého Gizema Dogana, kterého Breivik zastřelil, se rozhodl jednat.

„On přece není pomatenec. Velice důkladně a chladnokrevně se připravoval, měl vždy v záloze i několik alternativ,“ řekl tureckým médiím. Dogan je přesvědčen, že zpráva psychiatrů má chránit pověst Norska. „Kdyby byl Breivik Turek, a ne Nor, nevěřím, že by dospěli ke stejnému závěru. Bin Ládin je pro svět terorista, ne schizofrenik,“ vysvětlil s tím, že na psychiatry už podal žalobu.

Zprávu zpochybnil i Breivik

Také Breivik zprávu zpochybnil. „Zareagoval na to prohlášením, že zpráva obsahuje chyby, lži a že jeho výpovědi byly vytržené z kontextu,“ řekl jeho advokát.

Dodal, že jeho klient nesdílí názor psychiatrů, podle kterých je duševně nemocný.

Co bude dál
* Podle posudku psychiatrů Breivik, který 22. července zabil při pumovém útoku ve vládní čtvrti v Oslo a následné střelbě v táboře mladých socialistů na ostrově Utoya 77 lidí a dalších 151 zranil, jednal v nepříčetnosti.
* Zpráva o tom bude předložena komisi expertů z Norského sdružení forenzního lékařství.
* Pokud sdružení nález potvrdí, masový vrah se nedostane před soud.
* Oponenturu k psychiatrickému posudku nyní povede šéf sdružení profesor Tarjei Rygnestad.
Zdroj: BBC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám