Hlavní obsah

Breivik zpochybňuje zprávu psychiatrů, podle níž je nepříčetný

Breivik, který letos v červenci zabil 77 lidí, zpochybňuje zprávu psychiatrů, podle níž je duševně nemocný. Uvedl to jeden z jeho advokátů v sobotním vydání norského listu Verdens Gang.

Článek

Breivik si se svým obhájcem prohlédl značnou část zprávy, která vznikla po rozhovorech s psychiatry. "Zareagoval na to prohlášením, že zpráva obsahuje chyby, lži a že jeho výpovědi byly vytržené z kontextu," řekl advokát listu. Dodal, že jeho klient nesdílí názor psychiatrů, podle kterých je duševně nemocný.

Breivik tvrdí, že lékaři dostatečně nepochopili politické ideologie, jimiž se řídí. "Podle něho uznali jako prapodivné jeho výpovědi, které jemu osobně nijak divné nepřijdou," dodal advokát.

Státní zástupce odborný posudek představil v úterý. Kvůli své psychické chorobě by Breivik neměl být trestně odpovědný a mohl by strávit až zbytek života v psychiatrické léčebně. Ve vězení by za svůj čin mohl strávit nejvýše 21 let, což je v Norsku maximální trest pro vrahy.

Breivik 22. července provedl pumový útok v centru Osla a následně na nedalekém ostrově Utöya postřílel 69 účastníků tábora sociálnědemokratické mládeže. K tomu, co udělal, se přiznal. Obvinění z terorismu ale odmítá a necítí se být vinen. Tvrdí, že jeho činy byly nutné pro záchranu Norska a celé Evropy před hrozbou muslimů a multikulturalismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám