Hlavní obsah

Norské město chce zavést 26hodinový den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostka norského města Vadsø Wenche Pedersenová požádala Evropskou komisi o povolení zavést 26hodinový den v nejsevernějším regionu země Finnmark, který se nachází za polárním kruhem a ve kterém žije asi 76 tisíc obyvatel. Informuje o tom bruselský list Politico, podle něhož si region od delšího dne slibuje příliv nových obyvatel, kteří si cení času stráveného s rodinou, lovem ryb a dalšími aktivitami.

Foto: Profimedia.cz

Přístav v norském městě Vadsø

Článek

Pedersenová svůj plán poslala Evropské komisi v dopise, v němž žádá, aby příslušný orgán EU dal norským úřadům pokyn schválit vytvoření časového pásma s 26hodinovými dny namísto 24hodinových.

Jak by takový prodloužený den měl v praxi fungovat, starostka neuvedla. „Moc jsem o tom nepřemýšlela. Hodiny se posunou z dvanácti na třináct a musíme zjistit, jak to bude vypadat,“ uvedla poněkud zmateně. „Nemyslím si, že nám to schválí, tak jsme o detailech moc nepřemýšleli,“ dodala.

Pedersonová má ovšem jasnou představu o tom, co přesně v tomto regionu táhne. „Co je na životě zde dobré? Je to čas,“ uvedla Pedersonová pro Politico. Podle starostky se region svým nápadem snaží přilákat nové obyvatele, kteří by se s vidinou „delšího dne“ mohli rozhodnout do regionu přestěhovat.

Na norském ostrově chtějí zrušit čas

Koktejl

Podle starostky totiž v celém regionu Finnmark lidé „neběhají za autobusy nebo vlaky“ a „nemusí podstupovat dlouhou cestu do práce“. „Jsme velmi spokojeni s tím, že žijeme v té části Norska, kde máme více času být s přáteli nebo s rodinou,“ sdělila.

Norský projekt

Evropská komise pro Politico potvrdila, že žádost skutečně obdržela. Starostka města navíc uvedla, že její plán je součástí projektu zvaného MOREtime (VÍCEčasu).

„Projektem MOREtime chceme oslavit a podpořit tento jedinečný způsob života a nabídnout jednotlivcům možnost užít si více kvalitního času při činnostech, jako je rybaření, lov, učení se nových jazyků nebo prostě jen být se svými blízkými,“ stojí podle Politica v dopise zaslaném komisi.

Norsko povolení potřebuje, ačkoliv není členem Evropské unie. Je ale součástí Evropského hospodářského prostoru (EHP), připomněl list Politico.

Podle úředníka Komise jsou časová pásma záležitostí samotných zemí, takže je nepravděpodobné, že by EU mohla žádosti regionu vyhovět.

Pedersenová nicméně doufá, že se alespoň rozšíří informace o jedinečnosti severního Norska. „V tomto ohledu jsme jedním z nejbohatších regionů v Evropě, protože máme více času,“ uzavřela.

NASA dostala za úkol stanovit nové časové pásmo pro Měsíc

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám