Hlavní obsah

Nizozemský obchodník musí vyplatit oběti Husajnova chemického útoku

Novinky, rei
Amsterdam

Soud v Nizozemsku ve středu nařídil obchodníku Fransi van Anraatovi zaplatit 400 000 eur (10,4 miliónu korun) obětem plynových útoků proti Kurdům v Iráku a Íránu z 80. let minulého století. Nizozemec prodal režimu bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna chemické látky, které byly později při útocích použity.

Foto: Profimedia.cz

Frans van Anraat

Článek

Van Anraat má podle verdiktu soudu každému z 16 civilistů, kteří podali žalobu, zaplatit 25 000 eur a k tomu úroky, informovala agentura AFP.

Žalující žádali kompenzace za „škody a zranění utrpěné v důsledku bombardování a zasažení hořčičným plynem“ (yperitem - pozn. red.).

Nizozemský obchodník si v současnosti odpykává trest 17 let vězení za podíl na válečných zločinech v souvislosti s prodejem chemikálií Husajnově režimu mezi lety 1985 a 1989. Iráčané s jejich pomocí vyrobili plyn, který použili proti Kurdům, mimo jiné k masakru 5000 z nich ve vesnici Halabdža na severozápadě země.

Van Anraat byl poprvé zatčen v Itálii v roce 1989 na základě zatykače vydaného v USA. Později ale uprchl do Iráku, kde žil 14 roků se změněným jménem. Když v roce 2003 provedli Američané invazi do Iráku, vrátil se do Nizozemska. Tam ho zatkli v prosinci o rok později.

Reklama

Výběr článků

Načítám