Hlavní obsah

Nizozemsko už nebude dodávat Vatikánu zadarmo tisíce květin

Po 35 letech ukončí nizozemští pěstitelé květin tradici bezplatného dodávání květinové výzdoby do Vatikánu, která tradičně krášlila Svatopetrské náměstí v Římě během velikonočních svátků. V pátek o tom informovala německá televize Deutsche Welle.

Foto: ČTK

Papež František při požehnání Urbi et orbi o Velikonocích v roce 2018. Květinovou výzdobu tehdy ještě zajišťovali nizozemští pěstitelé květin.

Článek

Paul Deckers, vedoucí projektu Květiny pro papeže, tento krok odůvodnil tím, že po dvou letech pandemie se už nepodařilo najít sponzory. Kvůli šíření koronaviru se Svatopetrské náměstí poslední dva roky muselo obejít bez záplavy květin.

Tradice vydržela plných 35 let

Dříve každoročně před Velikonocemi mířily z Nizozemska do Říma kamiony s tisíci tulipánů, narcisů, růží a hyacintů. Během jediného dne pak 30 zaměstnanců vyzdobilo celé náměstí před bazilikou svatého Petra. Při tradičním požehnání Urbi et orbi (Městu a světu) papež také poděkoval lidem za doručené květiny.

Papež překvapil kolemjdoucí, zašel si koupit cédéčko

Koktejl

V minulosti Deckersovi osobně poděkovali za květiny tři papežové – Jan Pavel II., Benedikt XVI. a papež František, který ho v roce 2015 vyznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám