Hlavní obsah

Nizozemsko pod tlakem protestů ruší tvrdé restrikce

Haag

Navzdory rostoucímu počtu nakažených uvolňuje Nizozemsko od středy koronavirová opatření, která patřila k nejtvrdším v Evropě. V zemi byly od 18. prosince zavřené bary, restaurace i muzea, přesto tam počet nakažených stoupá, registrují jich v průměru 60 000 denně.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Protest proti karanténním opatřením v Amsterdamu.

Článek

Premiér Mark Rutte oznámil v úterý v televizním projevu, že se opatření zmírní, i když tím na sebe země „bere riziko“. Kavárny a další pohostinská zařízení, stejně jako divadla a kina budou moci být otevřena od pěti ráno až do deseti večer, ale návštěvníci budou muset doložit potvrzení o prodělání očkování nebo nemoci.

Otevřou se také zoologické zahrady, zábavní parky, muzea a hlediště sportovních stadionů, ale kapacita hledišť bude omezena na 1250 návštěvníků. Zavřené však zůstanou noční kluby.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Kadeřník stříhal vlasy během zkoušky orchestru.

Rutte byl pod velkým tlakem, aby zmírnil opatření. V některých oblastech Nizozemska je už vědomě porušovali hostinští, o předminulém víkendu se v některých městech otevřely kavárny, i když nesměly.

„Jdeme do rizika“. Nizozemsko rozvolňuje, i když má rekordní počty nakažených

Evropa

Do muzea na manikúru

Muzea, která musela být dál uzavřena, se zase proměnila na salony krásy. Aby do nich mohli lidé chodit, umožnila ve svých prostorách pracovat kadeřníkům a manikýrkám, které tam lakovaly nehty, a jejich zákaznice si tak mohly prohlédnout vystavená díla. Vlasy se stříhaly i za zkoušky orchestru v sále Concertgebouw.

Ředitelka amsterdamského Van Goghova muzea Emilie Gordenkerová hájila protestní akci slovy: „Návštěva muzea je bezpečná a stejně důležitá jako návštěva nehtového studia, pravděpodobně dokonce více.“ Zdůraznila, že nejde o podporu antivaxerů, a ministrům vzkázala: „Žádáme vás, abyste byli konzistentní a vytvářeli pravidla, kterým porozumí každý.“

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Lakování nehtů v muzeu Van Gogha.

Zatímco počet nakažených stoupal, počet obětí klesal, stejně jako počet lidí na jednotkách intenzivní péče. Zásahy proti demonstrujícím byly navíc velmi tvrdé.

Brutální zásah policistů proti demonstrujícím v Amsterdamu bude mít dohru

Evropa

Zaměstnanci v pohostinství i v kulturních zařízeních se bouřili, vadilo jim, že musejí mít zavřeno, zatímco obchody i posilovny a poskytovatelé služeb včetně sexuálních mohli obnovit provoz už od 15. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám