Hlavní obsah

„Jdeme do rizika“. Nizozemsko rozvolňuje, i když má rekordní počty nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Nizozemský premiér Mark Rutte v pátek oznámil mírné uvolnění protikoronavirových opatření, a to navzdory tomu, že počty nově nakažených jsou rekordní. Otevírají se i obchody, které neprodávají potraviny, holičství a kadeřnictví či posilovny. Rutte přiznal, že jde o riziko.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Nizozemci ve Valkenburgu si užívají otevření krámků a hospod.

Článek

„Děláme velký krok, což znamená, že jdeme do velkého rizika,“ uvedl Rutte při vystoupení v televizi.

Poprvé od poloviny prosince se v zemi otevírají i jiné obchody než ty s potravinami a drogistickým zbožím a také holičství a kadeřnictví a salony krásy. Nadále v nich ale platí přísná pravidla a musejí zavřít v pět večer.

Nákazy rostou, hospitalizovaných ubývá

Domácí

„Bereme na sebe kalkulované riziko, protože musíme,“ uvedl ministr zdravotnictví Ernst Kuipers. Poznamenal, že lockdowny jsou tvrdé a „mít všechno zavřené je také špatné pro naše zdraví”.

Rutte dodal, že nejistota ohledně dalšího vývoje pandemie neumožňuje otevřít bary, restaurace a kulturní stánky, které budou zavřené minimálně do 25. ledna.

V pátek ovšem už některé hospody otevřely, povolila to radnice ve Valkenburgu. Pohostinství v dalších městech oznámila, že otevřou v sobotu bez ohledu na vládní rozhodnutí.

Nizozemští policisté si kvůli nařčení z „policejní brutality“ stěžují u OSN

Zahraniční

V pátek v zemi odhalily testy více než 35 000 nově nakažených za jeden den, což je dosud nejvyšší počet. Počty nakažených stoupají navzdory lockdownu, přičemž jsou zakázána veškerá veřejná shromáždění. V týdnu od 11. ledna se v zemi nakazilo přes 200 000 lidí.

Lockdown byl zaveden v půlce prosince, kdy vrcholila vlna nákazy variantou delta a nemocnice se dostaly pod tlak. Nyní však počet hospitalizovaných mírně klesá.

V zemi už převládá varianta omikron, která je nakažlivější, ale nákaza má mírnější průběh.

Otevření obchodů podpořila v pátek zveřejněném průzkumu Hart van Nederlands většina, 89 procent, oslovených. V zemi je plně naočkováno přes 86 procent dospělých a skoro polovina dostala posilující dávku.

Reklama

Výběr článků

Načítám