Hlavní obsah

Brutální zásah policistů proti demonstrujícím v Amsterdamu bude mít dohru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam
Aktualizováno

Pravidelné demonstrace proti koronavirovým opatřením se v Nizozemsku přiostřují. Před dvěma dny na Muzejním náměstí v Amsterdamu došlo ke střetu demonstrantů s policií, která proti některým jedincům zasahovala až brutálním způsobem, jak ukázala videa. Zásah kritizoval i zvláštní zpravodaj OSN pro mučení Nils Melzer, který chce nepřiměřené zákroky policistů řešit oficiální cestou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Víkendový zásah policie v AmsterdamuVideo: Reuters

 
Článek

Melzer na Twitteru vyzval oběti a svědky policejní brutality, aby mu ověřitelné důkazy poslali a on se jimi mohl zabývat. Zpravodaj také informoval, že v nejbližší době pošle oficiální stížnost vůči zásahu nizozemských policistů na Muzejním náměstí.

Melzer ke krátké zprávě připojil také video s mužem, kterého pokousal policejní pes, jež obletělo doslova celý svět. V další zprávě popsal zásah policistů jako jeden „z nejhnusnějších případů policejní brutality od úmrtí George Floyda“.

Brutální zásah v Amsterdamu. Policisté mlátili „covidové“ demonstranty obušky

Zahraniční

„Tohle barbarství musí okamžitě ustat. Tito policisté a jejich nadřízení musí být stíháni pro trestný čin mučení,“ uvedl Melzer.

Varováním před nepřiměřeně hrubými zásahy mělo být nizozemským policistům rozhodnutí státního zastupitelství, jež koncem loňského roku informovalo, že bude stíhat dva policisty, kteří brutálně pacifikovali demonstranty v Haagu při protestech v březnu 2021.

Foto: Profimedia.cz

Zásah policistů se psy při demonstraci v Amsterdamu

V reakci na slova zpravodaje nizozemská policie uvedla, že je zklamaná závěry, které Melzer vyvozuje pouze z několika záběrů a bez znalosti kontextu.

Při nedělní demonstraci v Amsterdamu podle nizozemských médií protestovalo zhruba 10 tisíc lidí. Místní média informovala o 30 zatčených demonstrantech a čtyřech zraněných policistech.

Foto: Profimedia.cz

Policejní zásah proti protestujícím v Amsterdamu

Reklama

Výběr článků

Načítám