Hlavní obsah

Nizozemsko odstraní údaj o pohlaví z občanek

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Nizozemsku nebudou průkazy totožnosti v příštích letech uvádět pohlaví jejich držitelů, protože se jedná o „zbytečné informace“. V minulých dnech to sdělila parlamentu v Haagu Ingrid van Engelshovenová, ministryně školství a kultury.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemská ministryně školství a kultury Ingrid van Engelshovenová

Článek

„Lidem by mělo být umožněno vytvořit si vlastní identitu a žít v naprosté svobodě a bezpečí,“ zdůraznila ministryně s tím, že ani německé identifikační doklady nezmiňují pohlaví držitele.

Nizozemská LBGT komunita návrh uvítala. „Je to skvělá zpráva pro lidi, jimž uvádění pohlaví na občanských průkazech dennodenně způsobuje potíže. Je to vynikající zpráva pro každého, kdo věří, že to, co skrýváte pod spodním prádlem, není záležitostí vlády ani žádných úřadů,“ sdělila ve společném prohlášení.

Člověk, který menstruuje? Jsem žena, směje se Rowlingová korektnímu jazyku

Kultura

Změna by se v nizozemských občankách měla projevit až v letech 2024 a 2025, kdy má dojít k pravidelné obměně identifikačních dokladů, čímž chce vláda minimalizovat náklady. Údaj o pohlaví zůstane nadále v nizozemských pasech. Vláda se jejich odstranění nebrání, vyčkává však, zda se k tomuto kroku odhodlají i jiné země.

Reklama

Výběr článků

Načítám