Hlavní obsah

Nad Polskem byl odhalen neznámý létající objekt: armáda hledá balon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polském vzdušném prostoru byl odhalen neznámý objekt, který přiletěl od Běloruska. Podle polského ministerstva obrany jde pravděpodobně o pozorovací balon.

Foto: Profimedia.cz

K objektu byly vyslány síly územní obrany. Na ilustračním snímku polský MiG-29

Článek

Radarový kontakt s neznámým létajícím objektem, který byl poprvé zaznamenán v pátek, byl ztracen poblíž Rypinu ve středním Polsku. „K pátrání byly vyslány síly územní obrany,“ informovalo podle webu listu Gazeta Prawna ministerstvo.

O pozorování tajemného objektu věděli také hasiči, ti se ale do pátrání v terénu zatím nezapojili. „Akci má teď na starosti operační velení polských ozbrojených sil,“ informoval armádní mluvčí Witold Sura. „Pátrání vede poměrně malá skupina, ale v případě potřeby je armáda připravena poslat posily,“ dodal.

Polsko sdílí hranici s Ukrajinou, která se od loňského února brání ruské agresi. V listopadu zahynuli dva Poláci poté, co na východě země dopadla nedopatřením raketa ukrajinské protiletecké obrany. Polská média také informovala, že v dubnu byly u Bydhoště nalezeny trosky ruské řízené střely, která zřejmě vletěla na polské území v prosinci.

Vzhledem k těmto incidentům bude národní bezpečnost jedním z klíčových témat letošních voleb v Polsku, poznamenala agentura Reuters.

Špionážní balony už letos vyvolaly rozruch po celém světě. Americká armáda jeden z nich, který pocházel z Číny, sestřelila. Další se objevily nad Latinskou Amerikou. Pozorovací balony využívaly také západní armády v Iráku a Afghánistánu, USA je využívají také ke střežení svých hranic a pobřeží.

Tady spadne jakási raketa a nikdo neví, co se stalo. Polská opozice tepe nejasnosti kolem nálezu v lese

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám