Hlavní obsah

Neziskové organizace tento týden dopravily do Itálie už 4 600 migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Ve Středozemním moři bylo od začátku tohoto týdne naloděno na plavidla nevládních organizací dalších více než 4600 migrantů, kteří pluli na vratkých člunech z Libye do Evropy. Všichni byli převezeni nebo právě míří do italských přístavů, informovala o tom v noci na čtvrtek agentura AFP s odvoláním na italskou pobřežní stráž.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Migrant, který byl zachráněn ve Středozemním moři nedaleko libyjských vod.

Článek

Ve středu připlula loď se 480 migranty do sicilského přístavu Pozzallo, dalších 422 běženců se na Sicílii vylodilo v přístavu Trapani z plavidla maltské nevládní organizace.

V téže době směřovaly k Sicílii či k jižním břehům Itálie lodě organizací Lékaři bez hranic (MSF), SOS Méditerranée, Save the Children a ProActiva Open Arms s více než 2700 migranty naloděnými v úterý. Ve středu bylo ze člunů u břehů Libye naloděno na 1100 běženců.

Itálie marně žádá o pomoc

Itálie, která je nyní hlavní vstupní branou migrantů do EU, opakovaně žádá ostatní státy Unie o větší pomoc, zejména o zpřístupnění jejich středomořských přístavů záchranářským lodím. Zatím ale stále musí běžence přijímat sama, přestože italská vláda už dlouho upozorňuje, že kapacita jejích uprchlických zařízení je naplněná. Tísní se v nich přes 180 tisíc běženců.

Italská vláda proto pohrozila, že pokud ostatní země osmadvacítky problém nezačnou řešit, uzavře své přístavy a lodě s migranty bude vracet na otevřené moře. [celá zpráva]

„Jsme pod enormním tlakem. Migranty zachraňují lodě neziskových organizací, mise (EU) Sophia, Frontexu i italské pobřežní stráže. Plaví se pod vlajkami různých zemí Unie. Pokud jsou to jen italské přístavy, které přijímají, je něco špatně. O tom to celé je,“ postěžoval si už na začátku července italský ministr vnitra Marco Minniti.

Dohoda s Tureckem a zavření balkánské cesty

Hromadný příliv migrantů z Afriky do Itálie nastal poté, co EU loni uzavřela dohodu s Tureckem. Díky ní se téměř zastavil proud lidí prchajících do Evropy přes Turecko a Řecko. V roce 2015 jich touto trasou přišel do Evropy více než milión.

Od letošního ledna dorazilo do Evropy přes Středozemní moře přes 100 tisíc lidí, z toho 85 tisíc právě do Itálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám