Hlavní obsah

Nezaplatíš, neošetřím tě, přiznal slovenský lékař

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud pacient nezaplatí, má smůlu a ošetření se nedočká. Tak to chodí v ordinaci známého slovenského lékaře Petera Liptáka. Ten v rozhovoru pro televizi Markíza tvrdí, že mu nic jiného nezbývá, protože zdravotnictví na Slovensku funguje neefektivně a pojišťovny lékařům posílají málo peněz. Finanční dary od pacientů potřebuje podle svých slov na dofinancování své ambulance.

Nezaplatíš, neošetřím tě, přiznal slovenský lékařVideo: TV Markíza

 
Článek

„Ročně dostanu na darech asi 5000 eur (zhruba 140 tisíc korun). Život nás tlačí k tomu, že musíme přijmout od pacientů jakoukoli pomoc, hlavně finanční,“ přiznal Lipták. Připustil, že nejčastěji mu platí lidé, kteří nepatří do vysoce příjmové skupiny.

Na otázku zda mu není nepříjemné, brát si peníze od lidí s nízkými příjmy odpověděl: „Není mi to vůbec nepříjemné, protože já ty peníze potřebuji.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na argumentaci, že lidé už jednou zaplatili ve formě odvodů na zdravotní pojištění, Lipták uvedl: „V tomto případě je to v pořádku. Oni sice zaplatili, ale peníze k lékaři nedorazily“. Lékař je přesvědčený, že pokud sami pacienti nezačnou kontrolovat toky peněz, zdravotnictví nebude nikdy fungovat.

Platby nejsou žádným úplatkem, toto označení odmítá. „Já bych to nenazýval úplatkem. Je to platba na financování. Když na to někdo nemá, má smůlu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám