Hlavní obsah

Nevládní organizace škodící vládě podporovat nebudeme, vzkázal Fico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staronový slovenský premiér Robert Fico (Směr) krátce po návratu k moci vzkázal, že jeho kabinet nebude podporovat nevládní organizace, které podle něj škodí vládě. „Chceme velmi jasně odlišit nevládní organizace, které dělají čistou politiku s jediným cílem poškodit vládu,“ zdůraznil Fico s tím, že éra vlády nevládních organizací v zemi skončila.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Podle Fica není důvod, aby organizace poškozující vládu dostávaly peníze ze státních zdrojů.

„Ať si hledají bohaté zahraniční sponzory, které i mají, protože jediným úkolem těchto politických nevládních organizací je škodit vládě Slovenské republiky,“ nechal se slyšet Fico.

Podle slovenského premiéra se nemusí obávat nedostatku peněz organizace, které pomáhají lidem, při ochraně přírody či historických památek.

Pellegriniho Hlas byl před volbami umírněný, teď přitvrdil

Zahraniční

Fico tak podpořil návrh ministra sociálních věcí Erika Tomáše (Hlas), na jehož základě by nevládní sektor mohl přijít ročně až o 50 milionů eur (1,2 miliardy korun).

Rodičům, nebo nevládkám?

S osekáním peněz pro neziskový sektor souvisí také zrušení současné podoby rodičovské penze, což je obdoba českého výchovného. Slováci mohli dosud věnovat 2 procenta ze zaplacené daně z příjmu nevládním organizacím, podle návrhu se nyní budou muset rozhodnout, zda je pošlou rodičům, nebo nevládním organizacím.

Chystané změny kritizovala například Nadace Zastavme korupci, která dlouhodobě upozorňuje na různé korupční kauzy. Podle ní vláda začíná naplňovat Ficovy výhrůžky, že jeho úhlavním nepřítelem budou nevládní organizace.

„Tímto krokem však poškodí nejen protikorupční neziskovky, ale například i neziskovky, které pomáhají starým a těžko nemocným lidem. Navíc proti sobě rozeštvává společnost, když uměle vytváří soutěž o 2 procenta z daní mezi občanskými organizacemi a důchodci,“ upozornila nadace.

Fico chce označit nevládní organizace na Slovensku za „zahraniční agenty“

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám