Hlavní obsah

Neutrální Rakousko a Švýcarsko chtějí vstoupit do evropského systému protivzdušné obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

V otázce Ukrajiny dosud neutrální země – Švýcarsko a Rakousko – podepsaly deklaraci o společném zájmu vstoupit do evropského systému protivzdušné obrany Sky Shield.

Foto: Alessandro della Valle, ČTK/AP

Zleva německý ministr obrany Boris Pistorius, rakouská ministryně obrany Klaudia Tannerová a jejich švýcarská kolegyně Viola Amherdová

Článek

Společný dokument podepsaly v pátek v Bernu rakouská ministryně obrany Klaudia Tannerová a její švýcarská kolegyně Viola Amherdová. Podpisu přihlížel také německý ministr obrany Boris Pistorius. Německo totiž projekt známý pod anglickým názvem European Sky Shield Initiative vede.

Představitelé obou zemí se domnívají, že připojením se k obrannému projektu neporušují svou neutralitu. V obou zemích se ale najdou hlasy, které s tím nesouhlasí.

„Nezapadá to do striktní neutrality Švýcarska,“ řekl Werner Gartenmann z lobbistické skupiny Pro Schweiz. Bern by se tímto krokem podle něj stal vojensky závislým na ostatních zemích včetně NATO, což by ze Švýcarska mohlo činit cíl nepřátelských zemí.

V Rakousku se proti deklaraci staví například opoziční Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která chce o připojení k projektu vyhlásit referendum.

Ukrajině ať pomáhá někdo jiný, hlasovali Švýcaři

Neutrální postoj Švýcarska se zatím nemění, ačkoli zákonodárci už dvakrát hlasovali o povolení reexportu ve Švýcarsku vyrobených zbraní na Ukrajinu. Ani v jednom případě však takový postup neschválili.

S projektem evropského protiraketového štítu, jehož cílem je nakoupit systémy, které pocházejí částečně z USA a Izraele, přišlo loni v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu Německo. K plánu představenému v Praze se připojilo před dnešním podpisem 17 zemí včetně ČR. Cílem je snížit náklady na pořízení a údržbu systémů skrze koordinované jednání zemí zapojených do projektu, uvádí agentura Reuters.

V EU vzniká spolek neutrálních zemí, nechtějí bezpečnostní záruky pro Ukrajinu. Vede je Rakousko

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám