Hlavní obsah

Neprojdou. Finsko nechá hranici s Ruskem zavřenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko po 14. lednu neotevře přechody na hranici s Ruskem. Oznámila to v úterý podle agentury TASS finská ministryně vnitra Mari Rantanenová. Helsinky prodloužily loni v prosinci uzávěru ruské hranice do 14. ledna. Pak měla finská vláda rozhodnout, co bude dál. Nyní ale ministryně vnitra jasně dala najevo, že se na finsko-ruské hranici nebude nic měnit.

Foto: Profimedia.cz

Přechod ve finském Valimaa je uzavřený stejně jako ostatní přechody na finsko-ruské hranici.

Článek

Na otázku novináře na tiskové konferenci na stanici MTV3, zda východní hranice Finska zůstane uzavřena, Rantanenová odpověděla: „Přesně tak by to mělo být.“

Finsko uzavřelo přechody pro automobily na hranici s Ruskou federací na období od 30. listopadu do 14. prosince loňského roku, poté dvě kontrolní stanoviště znovu otevřelo, ale kvůli opětovnému přílivu migrantů ze třetích zemí byla hranice opět uzavřena.

Podle finské vlády Rusko začalo migranty posílat k hranici v odplatě za to, že se Helsinky rozhodly posílit obrannou spolupráci s USA. Finsko se Spojenými státy podepsalo smlouvu, díky níž američtí vojáci získali přístup do blízkosti ruských hranic.

Foto: Profimedia.cz

Finští pohraničníci eskortují skupinu migrantů na hraničním přechodu Raja-Jooseppi. Listopad 2023

Kreml obvinění z odplaty podle agentury TASS opakovaně odmítá a uzavření hranic kritizuje jako neracionální. Tvrdí přitom, že na „spuštění železné opony“ doplatí sami Finové a že „bude mít následky“.

Podle Reuters jen v listopadu přišlo z Ruska do Finska asi 900 žadatelů o azyl. Pocházeli z Afghánistánu, Keni, Maroka, Pákistánu, Somálska, Sýrie či Jemenu. Přitom ještě na počátku loňského roku registrovali finští pohraničníci méně než jednoho migranta denně.

Finsko, které se letos stalo členskou zemí Severoatlantické aliance, sdílí s Ruskem 1340 kilometrů dlouhou hranici, jež slouží rovněž jako vnější hranice Evropské unie.

Všechno to začalo znovu. Finsko po pár hodinách opět zavírá hranice s Ruskem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám