Hlavní obsah

Neodstoupím, jsem jediný, kdo Bělorusy ochrání, vzkázal Lukašenko

Minsk

Alexandr Lukašenko sám podle svých slov z postu běloruského prezidenta v žádném případě neodstoupí, prohlásil to v úterý v rozhovoru pro některá běloruská média. Uvedl také, že jen on nyní může Bělorusy „ochránit“. Možné konání předčasných voleb sice připustil, ovšem až po ústavní reformě, napsala agentura RIA Novosti.

Foto: Stringer, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko mluví ke svým příznivcům

Článek

„Ano, možná jsem seděl (ve funkci) trochu déle, možná mne ukazují nejen v televizi, ale i na žehličkách, na čajových konvicích. Ano. Ale skutečně jenom já nyní můžu Bělorusy ochránit,“ prohlásil Lukašenko, který je hlavou Běloruska už 26 let. Rezignaci odmítl.

Vyloučil také, že by jednal s koordinační radou opozice, protože neví, „kdo jsou tito lidé“.

„Nejsou žádnou opozicí. Všechno, co nabízejí, je pro Bělorusko a běloruský lid katastrofou. Chtějí přerušit všechny naše vztahy s bratrským Ruskem, chtějí, abychom měli placené vzdělání a léky,” uvedl Lukašenko.

Lukašenko obvinil Prahu, že podněcuje protesty, a Berlín, že si vymyslel otravu Navalného

Evropa

Vylíčil, že vidí dvě příčiny současné situace - vnější a vnitřní. V případě té vnější má jít o Američany působící prostřednictvím center v Polsku a České republice, vnitřní příčinou pak je podle Lukašenka to, že „v Bělorusku vyrostla dvě nová pokolení“ a vytvořila se nevelká třída „měšťáků“, kteří se chtějí dostat k moci.

Na dotaz týkající se brutálních zásahů bezpečnostních sil proti demonstrantům Lukašenko řekl, že to byly „první horké emoce té chvíle“. Podle jeho slov nelze vinit pořádkové policisty, protože „bránili svou zemi před bleskovou krizí“. Prezident připustil, že „lidsky“ byl protesty uražen, ale zároveň chápe, že část obyvatel zapomněla, jaká byla země před dvaceti lety.

Ministři zahraničí EU se dohodli na běloruských sankcích

Evropa

Na otázku, proč se nechal vyfotografovat se zbraní v ruce během prvních dnů po oznámení výsledků prezidentských voleb, řekl, že chtěl národu ukázat, že „nikam neutekl a byl připraven bránit zemi až do konce“.

„Já prostě jen tak neodejdu. Čtvrt století jsem se staral o Bělorusko. Jenom tak to všechno nezahodím. Kromě toho, pokud odejdu, budou moje stoupence řezat,“ dodal prezident.

Proti Lukašenkovi protestovalo čtvrt milionu lidí, ten se producíroval s kalašnikovem

Zahraniční

Současné protesty vypukly v Bělorusku poté, co úřady prohlásily dosavadní hlavu státu Lukašenka za jednoznačného vítěze srpnových prezidentských voleb. Volby se konaly za nestandardních podmínek, kdy se jich nemohli účastnit někteří opoziční kandidáti, chyběli také tradiční pozorovatelé. Kritici považují výsledek za zmanipulovaný a spekulují, že skutečným vítězem byla Svjatlana Cichanouská, která je nyní v exilu.

Pronásledování opozice pokračuje i dál. Policie také tvrdě zasahuje proti demonstrantům.

Dva běloruští disidenti jsou na Ukrajině, Kalesnikovová je asi zatčená

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám