Hlavní obsah

Proti Lukašenkovi protestovalo čtvrt milionu lidí, ten se producíroval s kalašnikovem

• Aktualizováno
Novinky, bož

V centru běloruského Minsku na náměstí Nezávislosti se v neděli odpoledne sešlo až čtvrt milionu lidí. Informoval o tom ruský server Novaja gazeta. Lidé již dva týdny protestují proti falšování prezidentských voleb, proti policejní brutalitě a za odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten se objevil na několika záběrech v neprůstřelné vestě a se zbraní v ruce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty v MinskuVideo: AP

 
Článek

Podle běloruského analytika Franaka Viačorky se v centru Minsku sešlo až 250 tisíc lidí, což by bylo více než v roce 1990 při demonstracích za nezávislost Běloruska na Sovětském svazu.

V průběhu dne se objevily záběry, které Lukašenka zachytily nejprve ve vrtulníku v neprůstřelné vestě. Na dalším videu se objevil před minským Palácem Nezávislosti, rovněž v neprůstřelné vestě a s kalašnikovem v ruce.

Server Tut.by si všiml, že jeho zbrani chybí zásobník. Lukašenko na jednom z videí děkoval příslušníkům zásahových jednotek, kteří hlídali prostor před palácem. Ti mu tleskali.

„Odejdi!” skandovaly davy

Účastníci protestu na náměstí nejprve drželi minutu ticha za demonstranty, kteří zemřeli v souvislosti se zásahy bezpečnostních složek. Lidé se z náměstí následně vydali na pochod městem. Běloruská opozice, která akci svolala, ji nazvala „Pochod za nové Bělorusko”.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Desítky tisíc lidí v Minsku demonstrují proti režimu Alexandra Lukašenka.

Účastnili se i členové Koordinační rady, kterou Lukašenkův režim obvinil ze snahy o převrat a část jejích členů nechal zatknout.

Běloruské úřady zatkly stávkového předáka v automobilce

Evropa

Demonstranti skandovali mimo jiné na adresu prezidenta „Odejdi!” a „Tribunál!” (s odkazem na to, že by se mělo prošetřit excesivní nasazení brutální síly proti demonstrantům při prvních pěti dnech protestů – pozn. red.)

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

V Minsku se 23. srpna sešly desítky tisíc lidí na demonstraci proti režimu Alexandra Lukašenka.

Běloruský server Tut.by upozornil, že v centru města se shromáždily také bezpečnostní složky. Běloruské ministerstvo obrany podle serveru Novaja gazeta navíc deklarovalo připravenost nasadit proti demonstrantům armádu.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Ministerstvo obrany pohrozilo použitím síly proti demonstrantům. Sníměk z 23. srpna.

Podle Tut.by režim údajně chtěl zabránit tomu, aby se červenobílé vlajky svobodného Běloruska objevily poblíž památníku padlým sovětským vojákům za druhé světové války. Reportéra Tut.by na místě zadrželi, ale vzápětí byl propuštěn.

Demonstruje se i v dalších městech jako Homel (Gomel), Hrodna (Grodno), Brest nebo Viciebsk (Vitebsk).

Bělorusko v pátek zablokovalo sedm desítek webů včetně stránek Rádia Svaboda – tamní mutace Rádia Svobodná Evropa. Na seznam se dostaly také weby polské běloruskojazyčné stanice Belsat nebo poskytovatele zabezpečených emailových služeb ProtonMail. Informoval o tom server Tut.by.

Bělorusko zablokovalo stránky Svobodné Evropy i ProtonMailu

Bezpečnost

Rozsáhlé protesty v Bělorusku vypukly v neděli 9. srpna v reakci na nestandardní průběh prezidentských voleb. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Lukašenka, které oznámily oficiální orgány. Výsledky považuje za zfalšované. Opozice předpokládá, že kandidátka ve skutečnosti získala zhruba 70 procent hlasů.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

V Minsku se již dva týdny demonstruje proti falšování voleb, policejnímu násilí a režimu Alexandra Lukašenka. Snímek z 23. srpna 2020

Prvních pět dní protestů policie proti protestujícím brutálním způsobem zasahovala za použití obušků, zábleskových granátů, gumových projektilů a místy i ostré střelby. Zadrženy byly tisíce lidí, včetně náhodných kolemjdoucích. Úřady potvrdily tři mrtvé. Objevila se četná svědectví o mučení lidí zadržených v souvislosti s protesty.

Reklama

Související články

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Běloruský režim podle všeho v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb od neděle omezuje připojení k internetu. Blokuje také řadu sociálních...

Výběr článků

Načítám