Hlavní obsah

Příval uprchlíků nezvládneme, myslí si stále více Němců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Skepse mezi Němci, že se jejich země vyrovná se současnou migrační krizí, narůstá. Každý druhý obyvatel země je přesvědčen, že se problémy spojené s přívalem běženců nemůže zvládnout. Zhruba 48 procent Němců tvrdí, že má z uprchlíků strach. Přesně 44 procent dotázaných dál věří, že Německo problémy zvládne, v říjnu to bylo 49 procent. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Deutschlandtrend, který zadala veřejnoprávní televize ARD.

Foto: Armin Weigel, ČTK/AP

Běženci ve frontě před registračním střediskem v Pasově

Článek

Počet "optimistů" se od posledního průzkumu na toto téma snížil. V říjnu 2015 se s názorem kancléřky Angely Merkelové, že Německo je silná země a krizi zvládne, ztotožnilo ještě 49 procent respondentů. Skeptických tehdy bylo 48 procent dotázaných.

Strach má 48 procent lidí

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V postoji k uprchlíkům jsou Němci i nadále rozdělení. Co se týče obav z uprchlíků, tak téměř polovině (48 procent) nahání vysoký počet přicházejících lidí strach, což je zhruba stejně jako v říjnovém průzkumu. Padesát procent dotázaných naopak obavy svých spoluobčanů z migrantů nesdílí.

Průzkum se rovněž zabýval volebními preferencemi ve stínu silvestrovských útoků. Pokud by se nyní konaly volby do německého Spolkového sněmu, zvítězily by se 37 procenty hlasů sesterské strany Křesťanskodemokratická unie (CDU) a Křesťanskosociální unie (CSU), která kandidátky staví jen v Bavorsku.

Pravicoví populisté posilují

Sociální demokraté, kteří v současnosti tvoří s CDU/CSU koaliční spolkovou vládu, by získali 25 procent. Do parlamentu by se znovu dostali i Zelení s deseti a krajně levicová strana Levice s osmi procenty hlasů.

Poprvé by se do Spolkového sněmu dostala podle průzkumu pravicově populistická strana Alternativa pro Německo (AfD), které ostře kritizuje vstřícnou azylovou politiku kancléřky Merkelové. Od voličů by získala hned deset procent hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám