Hlavní obsah

Německý prezident Wulff čelí další kritice kvůli nepřiznané půjčce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý prezident Christian Wulff čelí další kritice kvůli pozadí soukromé půjčky ve výši 500 000 eur (přes 12,7 miliónu korun), kterou přijal ještě před loňským nástupem do funkce hlavy státu.

Foto: Profimedia.cz

Christian Wulff

Článek

Magazín Spiegel v pátek totiž přišel s tvrzením, že Wulff peníze přijal přímo od podnikatele Egona Geerkense, nikoliv od jeho manželky, jak se dosud myslelo. Právníci německého prezidenta i podnikatele to však popírají.

Wulff se ve čtvrtek omluvil za to, že půjčku z roku 2008, kdy byl ještě ministerským předsedou Dolního Saska, nezmínil v roce 2010 v prohlášení před tamními poslanci, kteří se ho ptali na obchodní vazby s podnikatelem Geerkensem.

Dvaapadesátiletý politik tvrdí, že peníze získal od Geerkensovy manželky, což prý potvrdila i banka v Osnabrücku, přes kterou půjčka šla. Podle Spiegelu však půjčku zprostředkoval podnikatel přes konto své manželky, aby nebylo vidět, že mu půjčuje on sám.

Má vysvětlit dovolené

Pokud by se skutečně tvrzení magazínu ukázalo jako pravdivé, vrhlo by to na celý případ a zejména na Wulffovo popření obchodních vazeb s podnikatelem zcela jiné světlo, je přesvědčena agentura DPA.

Zda pátečním popřením německého prezidenta případ skončí, není jasné. Ve čtvrtek totiž požádala sociální demokracie (SPD) v dolnosaském sněmu Wulffa, aby vysvětlil své někdejší dovolené. SPD chce mimo jiné vědět, jak často v letech 2003 až 2010 cestoval na Floridu nebo Mallorku. Wulff v roce 2009 strávil vánoční dovolenou v Geerkensově floridské vile a v létě 2010 již jako prezident odpočíval v sídle podnikatele Carstena Maschmeyera na Mallorce.

Wulff zastává prezidentský úřad od loňského června, kdy vystřídal Horsta Köhlera. Ten odstoupil kvůli svému kontroverznímu výroku, v němž naznačil, že by Německo mělo využít svou přítomnost v Afghánistánu k podpoře svých obchodních zájmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám