Hlavní obsah

Německý muž zákona, druh v ohrožení

Právo, Vladimír Plesník

Když mladý muž z Bavorska v policejním stejnokroji sepisoval své stanovisko, lomcovaly s ním rozhořčení, hanba, ponížení a pocit bezmoci. Do jeho textu se však zlost ani silná slova nepromítly. Vyznívá jako věcná obhajoba muže, který je podle svých slov rád policistou a který jedná s každým stejně, bez ohledu na barvu pleti, původ a příslušnost k sociální vrstvě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policistův příspěvek zveřejněný na webu týdeníku Focus odpovídá na sloupek Hengameh Yaghoobifarahové (29) ve vyhraněně levicovém listě Tageszeitung (TAZ). Autorka ve stati nazvané Zrušení policie – všichni policajti jsou nezpůsobilí k práci si klade otázku, čím by se 250 tisíc strážců zákona živilo, kdyby byl sbor rozpuštěn. Dochází k závěru, že nejlépe by si na živobytí vydělali na skládkách odpadu, protože svůj patří k svému. „Spontánně mě napadá jediná vhodná možnost: skládka odpadků. Ne jako popeláři s klíči od domů, ale na skládce, kde je obklopují jen odpadky,“ svěřila se.

Zkušený kickboxer nachytal zloděje ve svém domě

Evropa

Bavor, jehož jméno redakce Focusu zná, poukázal na to, že autorka textu v TAZ se považuje za tak světu otevřenou, tolerantní a liberální, že se neštítí hanobit, urážet a ponižovat policisty, když je srovnává s teroristy, nacisty a vrahy. Přál si však zůstat v anonymitě v obavách z nařčení z rasismu. „Už pouhé takové obvinění, nikoli usvědčení, je dnes likvidační,“ objasnil na chatu.

Dostaneme vás všechny. Stuttgartská policie si nenechá líbit víkendové plenění města

Evropa

„Pro zajištění bezpečnosti a kvality života jiných nasazujeme denně zdraví, a dokonce i život. Činíme tak i se špatným nebo chybějícím vybavením, s nízkými platy a za obtížných podmínek,“ dodává s tím, že rozsévání nenávisti v TAZ jen potvrzuje to, s čím se denně setkává na ulici: lidé ztrácejí vzájemný respekt a meze toho, co se de facto smí, se posouvají.

A hrrr na rasisty!

Povzbuzena vlnou protestů ve Spojených státech po smrti černocha George Floyda, začala německá levice upozorňovat na „rasisty“ s policejním odznakem. „Nadešel okamžik vést otevřenou rozpravu o latentním rasismu v bezpečnostních složkách,“ požadovala mezi prvními Saskia Eskenová (58), spolupředsedkyně sociální demokracie (SPD). Poté, co ji Boris Pistorius (60), spolustraník a dolnosaský ministr vnitra, pozval na diskusi do policejní akademie, její vystupování dostalo věcnější ráz.

Banální opilecká hádka se v Hannoveru zvrhla v rozsáhlý policejní zásah

Evropa

Jörg Radek (59), vrchní komisař a místopředseda policejních odborů, v televizi ZDF připomněl, že oddělení vnitřního vyšetřování rasisty vyhledávají. „Odmítám napadání policie jako brutální, tupé síly i výkřiky, aby ji politici rozehnali nebo finančně zadupali,“ podotkl.

V Berlíně, který na zemské úrovni spravuje koalice SPD – Zelení – Levice, přistřihl policistům křidélka nový tzv. antidiskriminační zákon. Obviní-li kdokoli muže zákona z diskriminace, je na nich, aby dokázali opak. „Drogoví dealeři v Görlitzer parku, převážně migranti z afrických zemí, i libanonské zločinecké klany nejspíš obětovali zlomek svých obřích zisků a zaslali berlínské zemské vládě dárkové koše,“ objevilo se na sociálních sítích.

Díky a luční kvítí

Na druhé straně bezpečnostní složky těší, když se za ně veřejnost postaví. Tak jako ve Stuttgartu, kde v noci na minulou neděli dav asi 500 násilnických migrantů a německých levičáků ovládl na několik hodin střed města. Záběry na YouTubu dokládají, že přinejmenším část z přibližně 200 policistů napadal tak, že je nechtěl vytlačit či zranit, ale usmrtit.

Bavorská policie zadržela ženu podezřelou z trávení nápojů v supermarketech

Evropa

Několik dnů poté místní policejní služebnu číslo 3 zalila vlna povzbudivých a děkovných mailů a vzkazů na Facebooku a Instagramu. Nejen to. „Do kanceláře za námi přišla čtyřčlenná rodina. Obě děti nám přinesly luční kvítí. Rodiče, aniž bychom to z nich mámili, nám poděkovali s tím, že jim je za Hengameh Yaghoobifarahovou hanba,“ líčila v televizi SAT 1 policistka Heidi Kreuzmannová (34).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám