Hlavní obsah

Dostaneme vás všechny. Stuttgartská policie si nenechá líbit víkendové plenění města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stuttgart
Aktualizováno

Vaše zločiny budou potrestány. Spolehněte se, že nám neuniknete, vzkazuje německá policie všem, kteří se účastnili o víkendu brutálních útoků a vandalismu ve Stuttgartu. Na vyšetřování případu jsou vyčleněni špičkoví vyšetřovatelé a také specialisté na rozpoznávání lidí v davu, uvedl v deníku Bild náměstek městského policejního prezidenta Thomas Berger.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V německém Stuttgartu propukly nepokojeVideo: Reuters

 
Článek

„Můžete počítat s tím, že těch 24 zadržených není konečný počet. Máme velmi dobré vyšetřovací postupy, máme u kriminální policie špičkové vyšetřovatele. Na objasnění případu pracují nejlepší odborníci na rozpoznávání lidí v davu. Dostaneme všechny pachatele,“ prohlásil Berger.

Ve Stuttgartu se v noci na neděli odehrály rozsáhlé nepokoje spojené s rabováním. Výtržností, které následovaly po kontrole mladíka kvůli podezření z držení drog, se zúčastnilo 400 až 500 lidí. Zatím bylo zadrženo 24 pachatelů, po dalších se intenzivně pátrá. Vyšetřovatelé procházejí kamerové záznamy a také videa, která byla masivně sdílena na sociálních sítích.

Ze zadržených jich má polovina německé občanství, ve všech případech jde o muže.

Foto: Rettig Julian, ČTK

21 June 2020, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: People stand in front of a looted shop in Marien street after several people rioted in downtown Stuttgart during night. Photo: Julian Rettig/dpa

Agentura DPA napsala, že z pokusu o zabití byl obviněn 16letý mladík. Cíleně kopal do hlavy už ležícího studenta. Státní zastupitelství ve Stuttgartu uvedlo, že mladík musel počítat s tím, že mu způsobí smrt.

Z 280 nasazených policistů jich bylo 19 zraněno a jsou v pracovní neschopnosti. Mnozí další utrpěli pohmožděniny, zranění rukou a odřeniny. Při výtržnostech, které podle policie neměly žádnou politickou motivaci, bylo poškozeno na 40 obchodů, devět z nich bylo vyrabováno. Poškozeno bylo také přes deset policejních aut.

„Můžete se spolehnout, že nám neuniknete. Budete vypátráni, vyšetřováni a následně prostřednictvím soudu potrestáni,“ dodal Berger.

Policejní prezident Stuttgartu Franz Lutz je mírou násilí ohromen. „Policistou jsem 46 let. Zažil jsem toho hodně, ale to, co se odehrálo ve Stuttgartu, takovou míru násilí, jsem ještě nikdy neviděl. Jsem ohromen,“ řekl Lutz.

Násilí tvrdě odsoudila kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra Horst Seehofer, který požaduje tvrdé potrestání viníků. „Jde o důvěryhodnost našeho právního státu,“ nechal se slyšet Seehofer. „Očekávám, že justice pachatelům, které se podařilo nebo ještě podaří dopadnout, dá tvrdé tresty,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám