Hlavní obsah

Německo zvažuje omezení ochranného statusu pro Syřany. Za některými se rodina nepřistěhuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syřané, kteří německým úřadům nepředloží důkaz o své osobní perzekuci a kteří ze Sýrie prchají jen obecně před válkou, by v Německu měli získat jen méně hodnotný ochranný status. V pátek to navrhl německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Znamenalo by to, že by si například nemohli zvát své příbuzné k pobytu na dva roky, jako to mohou činit lidé s plnohodnotným statusem azylanta.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Děti migrantů na rakousko-německé hranici v Achleitenu

Článek

"Jiné státy poskytují v takových situacích také záruku jen časově omezeného pobytu," řekl křesťanský demokrat (CDU) de Maizière rozhlasové stanici Deutschlandradio během své návštěvy v albánské metropoli Tiraně.

"A to budeme v budoucnu se Syřany činit také, přičemž jim řekneme: Dostanete ochranu, ale jen takzvanou subsidiární ochranu - to znamená časově omezenou a bez přistěhování rodiny," prohlásil ministr.

Lidé s postavením plnohodnotného azylanta získávají právo na tříletý pobyt v Německu, zatímco ti se subsidiární formou ochrany pouze na jeden rok s možností prodlužování.

Návrh ministra mnohé německé politiky velmi překvapil. "Neodpovídá to ujednáním," řekl místopředseda koaličních sociálních demokratů (SPD) Ralf Stegner v rozhovoru s listem Passauer Neue Presse.

Německé ministerstvo vnitra v pátek večer sdělilo, že změna praxe rozhodování o udělování azylu ještě nenastala. "Všechny změny jsou předem projednávány v koalici," upozornilo ministerstvo.

Až milión uprchlíků

Takzvanou subsidiární ochranu má v Německu dosud jen poměrně malá skupina více než 1300 uprchlíků. Letos toto postavení získalo přes 1300 lidí. Jde o osoby, které nedostanou právo na pobyt v Německu podle Ženevské úmluvy o právním postavení uprchlíků nebo podle německého azylového zákona, ale přesto nemohou být posláni zpět do vlasti, protože by jim tam hrozil trest smrti nebo mučení.

Syřané tvoří nejpočetnější uprchlickou skupinu v Německu, které je zase hlavní cílovou zemí pro uprchlíky ze současné mohutné běženecké vlny v Evropě.

Do Německa podle údajů ministerstva vnitra dorazilo letos 758 000 uprchlíků, jen v říjnu jich bylo 181 000. Vláda očekává, že za celý rok vstoupí do země milión běženců, neoficiální údaje uvádějí až 1,5 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám