Hlavní obsah

Chřipka po koronavirové pauze letos znovu udeří, varují experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemie chřipky, která většinou kulminuje v lednu a únoru, v minulé sezoně nepřišla, vytlačil ji koronavirus. Někteří odborníci se domnívají, že letos přijít může, a tak se na ni připravují.

Ilustrační foto

Článek

„Uplynulá sezona byla atypická, chřipka vůbec nebyla. V následující sezoně počítáme s tím, že se objeví, a budeme se na to připravovat, hlavně očkováním,“ řekla Právu přednostka kliniky infekčních nemocí pražské nemocnice Bulovka Hana Roháčová. „Očkovat proti chřipce doporučujeme i děti a výrazně se to doporučuje těhotným ženám. Chřipka je vážné onemocnění. U nás budeme očkovat i personál,“ doplnila.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek varuje, že chřipka může tvrdě udeřit už tuto zimu.

Dětská vakcína jako nosní sprej

„Máme matematické modely, podle kterých může být v nadcházející sezoně chřipková epidemie i o padesát procent horší než v minulých letech. Virus chřipky tu teď skoro nebyl, snižují se protiepidemická opatření i cirkulace koronaviru v populaci. Jsou předpoklady, že se vrátí v plné síle,“ řekl Právu Chlíbek.

Covid vymýtil chřipku. Ta může letos udeřit silněji

Domácí

Epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro středeční Právo ale řekl, že čeká chřipkovou epidemii až v další sezoně, nikoliv letos.

Právě pro děti bude od října v ČR dostupná vakcína proti chřipce v podobě nosního spreje, podle informací serveru irozhlas.cz ji ministerstvo zdravotnictví už schválilo a 1. října půjde na trh. Látku vyvinula společnost AstraZeneca, která vyrábí také vakcíny proti covidu. Přípravek proti chřipce je vhodný pro děti od dvou let, protože se vstříkne do obou nosních dírek, odpadá tak strach a nepříjemný pocit z injekce.

Zatím není jisté, kolik bude vakcína stát. Nyní stojí zhruba tři sta korun plus poplatek praktickému lékaři za aplikaci. „U nás je běžný postup ten, že praktický lékař objedná s velkým předstihem určitý počet vakcín a nabízí je v ordinaci. Pak to buď vykazuje na pojišťovnu, případně si samoplátce hradí očkování sám,“ řekl Právu Chlíbek.

Británie chce vakcínu zároveň na covid i chřipku

Koronavirus

Zájemci si mohou vakcínu koupit i v lékárně a přijít s ní k praktikovi, to se podle Chlíbka ale děje minimálně. Hrazené očkování ze zdravotního pojištění mají senioři a vážně nemocní.

„VZP hradí očkování proti chřipce u čtyř zákonem stanovených skupin osob. Jsou to senioři nad 65 let, dále pacienti se závažným chronickým onemocněním (např. srdce a cév, dýchacích cest, ledvin nebo s diabetem), lidé po splenektomii nebo po transplantaci krvetvorných buněk a osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče, v domovech pro seniory a podobně,“ upřesnila pro Právo Viktorie Plívová ze Všeobecné zdravotní pojišťovny.

„V loňském roce jsme v tomto režimu uhradili očkování proti chřipce 373 tisícům klientů, jen pro srovnání o rok dříve, tj. v roce 2019, to bylo 360 tisíc klientů,“ dodala. Ostatním klientům nabízí VZP příspěvek na očkování proti chřipce až do výše 200 korun.

Další „covid“ přijde za 59 let, lidstvo bude vyhlazeno za 12 tisíciletí, vypočítali vědci

Koronavirus

„V loňském roce jsme jej poskytli téměř 24 tisícům klientů včetně zhruba 3000 dětí. O rok dřív to bylo asi 16 tisíc klientů, z toho 1500 dětí,“ dodala Plívová.

Nejlepší termín na očkování proti chřipce je podzim.

Proočkovanost proti chřipce je v ČR každoročně zhruba sedm, maximálně deset procent, podle Chlíbka jde o žalostně nízké číslo. Děti, zvláště malé a nemocné, by se podle něj měly očkovat přednostně.

„I u dětí se mohou objevit závažné průběhy a komplikace, byť u zdravých dětí je to riziko v porovnání s dospělou populací nižší. Chřipka často postihuje děti do pěti let věku a u nich může být průběh závažnější,“ řekl vakcinolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám