Hlavní obsah

Německo se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu, řekl ve středu novinářům mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. Konkrétní výši příspěvku nechtěl uvést, z jeho vyjádření však podle agentury AFP vyplývá, že by se mělo jednat nejméně o 100 milionů eur (asi 2,5 miliardy korun).

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinský voják u Bachmutu připravuje munici pro houfnici ráže 152 milimetrů.

Článek

O záležitosti vede Berlín s Prahou velice intenzivní jednání, dodal Hebestreit. Mluvčí nechtěl říci, kolik peněz chce Německo do české iniciativy vložit. Podle něj se však bude jednat o stovky milionů eur.

„Už nějakou dobu se vedou velmi intenzivní jednání s českou vládou,“ citovala jej agentura AFP. Příspěvek má podle něj jít na nákupu dělostřelecké munice ráže 155 milimetrů.

Český plán na dodávky munice představil v polovině února na Mnichovské bezpečnostní konferenci český prezident Petr Pavel.

Češi zazářili, celá EU selhala. V Německu chválí pomoc Ukrajině

Evropa

Řekl, že Česko ve státech mimo Evropskou unii lokalizovalo 500 000 kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 000 kusů v sovětské ráži.

Pavel v Mnichově také uvedl, že pokud Praha získá u spojenců peníze na nákup těchto nábojů, dokáže je na Ukrajinu dodat v řádu týdnů. Podle expertů je na nákup potřeba vyčlenit asi 1,5 miliardy dolarů (35 miliard Kč).

Českou iniciativu již slíbily finančně podpořit Británie, Dánsko, Kanada, Švédsko, Litva, Belgie či Nizozemsko, které avizovalo příspěvek v celkové výši 250 milionů eur (6,3 miliardy Kč).

Do projektu se podle prezidenta Emmanuela Macrona zapojí rovněž Francie. Celkem by se k iniciativě mohlo podle odhadu premiéra Petra Fialy připojit zhruba 15 států.

Evropa nepochopila závažnost války na Ukrajině, burcuje finský ministr obrany

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám